info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Facket hemskickat efter avtalsförslag

En fnurra på tråden eller allvarlig kris? Igår slutade förhandlingarna mellan Byggnads och Vvs-företagen i oenighet.

Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren så blev Byggnads delegation igår eftermiddag hemskickade från sittande förhandlingar om ett nytt teknikinstallationsavtal mellan VVS-företagen och Byggnads.
Det hela inträffade efter att Byggnads lämnat över ett förslag på ett treårigt avtal. Arbetsgivarsidan svarade då med att skicka iväg Byggnads förhandlingsdelegation med orden ”gå hem, gör om, gör rätt och kom tillbaka när ni gjort det”.
Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads.
– Det stämmer att det går lite trögt när det gäller Vvs-avtalet. Deras förhandlingschef beter sig lite märkligt. Det är ett jävla sätt att skicka hem vår delegation. Så beter man sig inte. Det är ok med olika uppfattningar, men förhandlingschefen hos arbetsgivarna bestämmer inte om vi ska gå hem eller inte. Vi lämnade förhandlingarna under protest.
Enligt Torbjörn Hagelin är det nu Vvs-företagen som har bollen.
– De har fått ett förslag som de får ta ställning till. Jag utgår från att de återkommer.

”Byggnads har bollen”

Enligt arbetsgivarsidan så har parterna förhandlat under drygt två månader och då gått igenom varandras yrkanden och diskuterat hur de ska gå vidare. Den senaste veckan har de börjat att växla lite avtalstexter.
– Igår så meddelade Byggnads väldigt oväntat att de hade ett avtalsförslag. Det levererades på eftermiddagen och vi uppfattade förslaget som tämligen obalanserat när det gäller lika stora värden åt båda parter. Vi ville då ha in en av våra frågor i konstruktionen. Men det sa Byggnads nej till, säger Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef på Vvs-företagen.
Hon säger vidare att Byggnads gärna hade fått sitta kvar och fortsätta att förhandla och hon förnekar att de skickat hem facket från förhandlingarna.
– Nej det är lite överdrivet. Vi har inte skickat hem någon, utan bara konstaterat att vi just för dagen inte hade så mycket mer att prata om. Situationer kan uppfattas på olika sätt och så verkar vara fallet just nu.
Frågan är hur förhandlingarna nu går vidare. Byggnads menar att arbetsgivarna får ta kontakt för att svara på fackets avtalsförslag. Anita Hagelin håller inte med:
– Vi sa till Byggnads förhandlare att de fick gå tillbaka till sin delegation och berätta att vi ansåg att deras avtalsförslag var obalanserat och att vi ville ha in en av våra frågor i konstruktionen. Men de sa nej och då sa vi att de får gå hem och fundera på om de kunde tänka sig att ändra sig. Byggnads har bollen nu och från vår sida finns vi alltid tillgängliga för förhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Facket hemskickat efter avtalsförslag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig