info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fack och arbetsgivare oense om misshandel: "Det var tvärlåst"

Byggnads anser att misshandeln har ägt rum. Byggföretagen förnekar det. Efter att en centrala förhandling angående byggjobbaren Robert Sadowski slutat i oenighet kan tvisten gå vidare till Arbetsdomstolen.

Robert Sadowski, som tidigare berättat om hur han misshandlats av sin chef, har polisanmält händelsen. Brottsutredning pågår. Foto: Jeppe Gustafsson

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om byggnadsarbetaren Robert Sadowski som fick för lite i lön och gick till facket. Då blev han misshandlad av sin chef med en byggfläkt och även hotad av chefen vid ett flertal tillfällen.

Förra veckan skedde en central förhandling om ärendet mellan Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.

Det centrala i förhandlingen var misshandeln som Byggnads anser är en föreningsrättskränkning.

– Det är ett sätt att straffa Robert för att han har gått till facket, med syfte att han inte ska nyttja sin föreningsrätt, sa Görgen Zilen, ombudsman på Byggnads till Byggnadsarbetaren.

Under förhandlingen gick gick åsikterna isär.

– Vi påstår att det är en misshandel och det förnekar arbetsgivaren. Den frågan är tvärlåst, så på den punkten slutade förhandlingen i oenighet, säger Görgen Zilén.

Byggnads ledning kommer att besluta hur vi ska ta det här ärendet vidare

När det gäller föreningsrättskränkningen kan Byggnads gå vidare till Arbetsdomstolen (AD). En stämningsansökan ska lämnas in inom fyra månader efter slutjusterat protokoll från förhandlingen.

Kommer Byggnads att gå vidare till AD?

– Jag kan inte säga hur det blir. Byggnads ledning kommer att besluta hur vi ska ta det här ärendet vidare, säger Görgen Zilén.

Vid förhandlingen tog Byggnads upp ersättningar som Robert Sadowski inte hade fått, som sjuklön och arbetstidsförkortningar. I detta fall var parterna överens.

– Byggföretaget ska betala medlemmen 15 000 kronor, säger Görgen Zilén.

Så här säger Robert Sadowski om förra veckans förhandling.

– Jag tycker att det som de erbjöd mig är löjligt. Men jag har fått nog och gick med på det, säger han.

Byggnadsarbetaren har sökt Victoria Dippel, arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, som har företrätt byggföretaget i den centrala förhandlingen. Hon svarar via mejl att Byggföretagen avböjer att kommentera ärendet.

Robert Sadowski har också polisanmält händelsen och brottsutredning pågår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fack och arbetsgivare oense om misshandel: "Det var tvärlåst"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig