info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få håller till pension

Av de 45 medlemmar i Byggnads i Örebro som fyllde 60 år 1995 arbetade bara tre kvar på heltid när de uppnådde åldern för ålderspension.

Ytterligare två arbetade deltid när de fyllde 65. Det visar en kartläggning som Byggnads i Örebro gjort.
18 av de 45 arbetade hel- eller deltid när de fyllde 60 år. Av dem som slutade på bygget mellan 60 och 65 års ålder fick tio förtidspension.
Örebroavdelningens kartläggning är en uppföljning på tidigare, liknande undersökningar. Av 53 stycken 60-åringar 1990 var det fem som arbetade fram till dagen för ålderspension. Och av 45 som fyllde 60 år 1988 arbetade fem personer när de fyllde 65. Också en undersökning av 60-åringarna 1983 visade samma låga andel som klarade av att arbeta fram till pensionsdagen. Endast två av 64 arbetade heltid när de fyllde 65.
Av de 60-åringar som följts under perioderna är det en klar övervikt som gått i förtidspension innan de uppnått pensionsålder. Ytterligare en stor grupp har försvunnit som medlemmar av olika skäl.
– Det vi vet om dem är att de lämnat branschen. Skälen kan vara att de inte orkar vara kvar på bygget. Siffrorna är skrämmande. Vi vet att det är så här men det görs för lite för att ändra på förhållandena, säger Alf Kindberg på Byggnads i Örebro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få håller till pension

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig