info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Entreprenör sågade ner fel träd – tvingas kapa fakturan med miljoner

134 felaktigt nersågade träd. Nu "fälls" också entreprenadbolaget i en tingsrättsdom: fakturan måste kapas med 8,6 miljoner.

På bilden några av de stubbar som finns kvar efter den felaktiga trädfällningen. Västmark Entreprenad gjorde fel enligt tingsrätten och ska ersätta Partille kommun med 8,6 miljoner kronor. Foto: Jonas Bengtsson/Lokalpressen Partille

Hur mycket kostar det att såga ner träd som egentligen inte skulle fällas? Det varierar såklart, men när domstolen i Göteborg tingsrätt nyligen avgjorde en tvist mellan Västmark Entreprenad och Partille kommun landade prislappen på 64 000 kronor per träd. Och många träd var det, nämligen 134 stycken. Något som Lokalpressen Partille var först med att skriva om.

90 år gammal granskog

Det var i juni 2020 som motorsågarna gick varma i skogen vid det nybyggda bostadsområdet Gökegård i Öjersjö som är en del av Partille kommun. En del av en 90-årig granskog samt mängder av ekar med över 100 år på nacken föll i backen.

I efterhand visade det sig att Västmark Entreprenad fällt fel träd och kommunen höll därför inne entreprenörens faktura på 12,9 miljoner kronor. När bolaget inte fick betalt stämdes kommunen på samma belopp. Tvisten hamnade i Göteborgs tingsrätt som nyligen avgjort frågan. Kommunen fick rätt, trädfällningen var felaktig.

Enligt domen får kommunen därför, som ersättning för trädfällningen, göra ett avdrag på 8,6 miljoner kronor på ursprungsfakturan. Entreprenören ska dessutom ersätta kommunen med cirka 1,8 miljoner kronor i rättegångskostnader.

”Inga vinnare”

– Att vi får rätt och tillbaka pengar är såklart tillfredsställande, men samtidigt finns det inga vinnare för de 134 träden är fortfarande borta. Stora naturvärden har gått förlorade för både kommunen, invånarna och djuren, säger Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande, till Lokalpressen Partille.

Byggnadsarbetaren har varit i kontakt med Västmark Entreprenad som väljer att inte kommentera domen.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Entreprenör sågade ner fel träd – tvingas kapa fakturan med miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig