info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Emil lurades på 40 000 kronor i lön

Byggnadsarbetaren Emil Ferlin snuvades på 40 000 kronor i lön.  Nu försöker Byggnads driva in hans och flera andra byggnadsarbetares lön.

– Jag hatar den här situationen. Det är det värsta jag varit med om. Den har förstört hela min tillvaro, säger Emil Ferlin, som kommer från Hofors.
Inte nog med att han inte fått ut sin lön från företagaren, dessutom berättar han att han blivit hotad av mannen när han bett att få sin lön.
För Emil förstörde de uteblivna pengarna hela jul- och nyårshelgen. Han hade beställt en Thailandsresa men måste stanna hemma. Nu har han inte några pengar, utan måste låna så länge det går.
-Jag klarar mig inte, säger han.

Ett 30-tal personer arbetade för företaget NBK i Sverige AB, i Åre under förra året med att bygga ledningsstolpar. Flera har inte fått ut sin lön och har begärt hjälp av Byggnads.
– Vi har fått in lönefodringar från tre medlemmar och väntar in ytterligare sex. Men ytterligare ett tiotal personer som inte är medlemmar i facket har hört av sig och frågat hur de ska göra för att få ut sin lön. Det berättar en representant för Byggnads i Gästrikland. Han vill vara anonym, eftersom en annan företrädare för Byggnads fått hot per telefon, i samband ett tidigare ärende där företrädare för företaget var inblandade. Byggnads har lämnat ärendet vidare till sin advokatbyrå, som får till uppgift att driva in pengarna.

Hos Byggnads är Sandvikensföretaget mycket välkänt. Enligt Byggnads representant har samme företagare två gånger i två olika företagsnamn velat teckna avtal. Men eftersom facket ansåg verksamheten oseriös och inte tillförlitlig nekade man.

Byggnads har även varnat arbetsförmedlingen för att skicka personer till företaget, men facket är upprört över att personer ändå har skickats dit. Enligt arbetsförmedlingen har arbetslösa inte direkt anvisats till arbetsgivaren. Men arbetsgivaren har  fått en lista över arbetslösa personer som han själv kunnat kontakta. Om man i det läget nekar ett jobb, är det upp till a-kassan att avgöra om man får indragen ersättning. Emil Ferlin fick dock inte arbete på detta sätt.

En företrädare för bolaget förnekar i Arbetarbladet anklagelser om hot och hävdar att han själv aldrig talat med Byggnads. Om de uteblivna lönerna säger han:
– Det beror på att det inte finns några pengar. Jag är inblandad i en konkurs i södra Sverige, det har jag berättat för de här killarna. Får jag inte in några pengar så kommer företaget att bli försatt i konkurs och då träder lönegarantin in. Här är det inga som blir lurade.
Byggnadsarbetaren har sökt företrädare för bolaget för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Emil lurades på 40 000 kronor i lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig