info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ellica är plattsättare och ridlärare

Ellica Gunnarsson från Halmstad går som lärling för att bli plattsättare samtidigt som hon driver ett företag där hon jobbar med hästar. För att få tid med allt har hon en plan – och en plan b. Trots det går inte alltid som hon tänkt.

Ellica är mitt uppe i sin lärlingstid för att bli plattsättare. När Byggnadsarbetaren ringer upp henne för att prata om hur det är att hantera heltidsjobb, sambo och hästar hinner hon först inte prata.
– Jag kan inte pratat just nu, fogen håller på att torka, ring upp mig senare, säger Ellica Gunnarsson lätt stressad på telefon.

Jobbar som hästkonsult

Efter att ha kastat i sig sin lunch, som hon själv beskriver det, tar hon sig tid att berätta om varför hon valde att bli plattsättare och samtidigt jobba som hästkonsult. Ellica har hållit på med hästar sedan gymnasiet, men att bli plattsättare var inget hon hade planerat. Efter gymnasiet pluggade hon en högskoleutbildning med inriktning på hästar samt startade ett eget företag som hästkonsult.
-Jag gjorde allt möjligt, hjälpte människor att träna hästar, sälja hästar, coachade andra ryttare. Men jag kunde inte leva enbart på hästar, säger hon.

Vill jobba med något roligt

Ellica varvade hästjobben med industrijobb i Halmstad och blev erbjuden att börja som skifteschef, men kände att hon inte ville jobba med det resten av livet. Hon ville jobba med något kul. En bekant tipsade om en vuxenutbildning och plattsättare lät som en bra kombination tillsammans med jobbet som hästkonsult.
-Jag har alltid varit händig, och det är ett kul jobb. Det är svårt att tar tid att bli bra på det, men det är kul att se resultatet. Dessutom är det bra betalt, säger hon.

”Jag vet inte hur jag orkar med”

Att hinna med jobb, sambo och driva företag kräver en hel del planering. En vanlig vecka jobbar hon som ridlärare onsdagskvällar, varannan torsdag är hon ridlärare för de med egna hästar och varannan måndag tränar hon med sin egen häst tillsammans med en coach. Dessutom jobbar hon nu i Göteborg, vilket innebär att hon åker till jobbet kvart över fem varje morgon och kommer hem vid halv sex-tiden på kvällen.
-Jag vet inte hur jag orkar, men hästarna är mitt intresse, och jag måste blir klar med min lärlingsperiod för att få min licens som plattsättare. Jag är tacksam för all hjälp jag får av min sambo och mina föräldrar som kan rycka in ibland, jag önskar bara att det fanns fler timmar på dygnet.

Vill satsa på ridkarriären

I framtiden vill Ellica fortsätta jobba med både hästar och som plattsättare. Planen är att hitta en balans mellan de två jobben och förhoppningsvis satsa på sin egen ridkarriär.
-Jag har varit elitryttare och vill fortsätta satsa med min egen häst, om ekonomin tillåter det. Men det känns skönt att ha något att luta sig tillbaka på, säger Ellica Gunnarsson.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ellica är plattsättare och ridlärare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig