info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter sporthallsraset: Så mycket ska byggbolaget betala

Tarfalahallen i Kiruna rasade för fyra år sedan. Därefter krävde Kiruna kommun 100 miljoner kronor i skadestånd av byggföretaget. Nu har parterna kommit överens i en förlikning.

Tarfala
Fyra år efter Tarfalaraset har Kiruna kommun och byggföretaget SA Englund enats i en förlikning. Foto: Polisen

Det var i mars 2020 som delar av taket på sporthallen Tarfala i Kiruna rasade. Ingen skadades men stora delar av hallen förstördes och hela byggnaden revs senare.

Efter olyckan har turerna varit många.

LÄS MER: Konflikt efter hallras fortsätter: ”Var ju hur jävla mycket snö som helst”

Kiruna kommun krävde byggbolaget SA Englund på 100 miljoner kronor i skadestånd efter raset. I augusti 2021 dömde Haparanda tingsrätt till kommunens fördel i en så kallad tredskodom.

Företaget begärde inhibition, det vill säga att domen inte skulle gälla. Tingsrätten rev upp domen och sköt fram rättegången.

Byggföretaget ska betala 40 miljoner

Nu har Kiruna kommun och byggföretaget SA Englund kommit överens i en förlikning, vilket Norrländska socialdemokraten har rapporterat om.

Byggföretaget ska betala 40 miljoner kronor till kommunen, enligt uppgifter i SVT Nyheter. Det kostade cirka 50 miljoner att bygga hallen som stod klar i augusti 2015.

– Även om vi fullt ut inte är nöjda så är det bra att vi äntligen är framme. Enligt våra jurister, som vi har haft under hela den här processen, har vi kommit till vägs ände. Bedömningen är att det här är det bästa som Kiruna kommun kan förvänta sig, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S) till Norrländska socialdemokraten.

”Det känns bra att blicka framåt”

Olov Englund, vd för SA Englund, svarar så här om förlikningen till Norrländska socialdemokraten.

LÄS MER: Haverikommissionen: Därför rasade sporthallen

–Vi är överens och det känns bra att blicka framåt. Den här processen har tagit relativt lång tid, närmare tre år. I en rättsprocess finns både risker och möjligheter men framförallt tar det tid. Det är skönt att lägga det här bakom sig nu, säger Olov Englund, vd för SA Englund.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter sporthallsraset: Så mycket ska byggbolaget betala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig