info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter razzian – Northvolt frias

Batterijätten Northvolts chef samt bolaget friades från brott mot utlänningslagen. Det står klart efter en dom i Skellefteå tingsrätt.

Pierre Pettersson, Byggnads och hans kollega på Elektrikerna upptäckte indiska arbetare som jobbade med usla villkor på Northvolt. Foto: Jonas Westling, Margite Fransson

Northvolt och dess chef var åtalade för brott mot utlänningslagen efter att tolv indiska och serbiska arbetare jobbat med vvs- och svetsningsarbeten utan att ha tillstånd att jobba  i landet. Något som framkom efter en myndighetsrazzia.

Den juridiska knäckfrågan var om Northvolt som högst ansvarig för bygget kunde fällas trots att arbetarna var anställda längre ner i entreprenadkedjan. Det anser alltså inte tingsrätten.

Läs också Åtalet mot Northvolt: "De skrattade åt oss"

Åklagaren Jennifer Piironen ansåg att chefen på Northvolt skulle dömas för brott mot utlänningslagen och att bolaget skulle dömas till en särskild avgift på 618 800 kronor. Arbetarna var anställda av underentreprenörerna Raya Group och Hidromont men åklagaren hävdade att kopplingen mellan de utländska arbetarna och Northvolt var så stark att Northvolt skulle  omfattas av ansvaret i utlänningslagen.

Northvolt och deras chef har förnekat brott. Tingsrätten anser inte att chefen haft det personalansvar för arbetarna som åklagaren hävdar och att Northvolt inte haft det anställningsförhållande till arbetarna som krävs för en fällande dom rörande brott mot utlänningslagen.

Det hela började utredas av polis och åklagare i november 2021 men flera månader tidigare, i augusti samma år, hade fackliga företrädare upptäckt arbetarna och försökt slå larm till batteritillverkaren.

– Vissa visste inte ens i vilket land de var i, var de skulle jobba med och hur de skulle bo. Här slussas folk runt som boskap. Var är deras rättigheter? Jag tänkte att kan det ens vara möjligt i Sverige 2021? sa Pierre Pettersson, Byggnads ombudsman, inför rättegången.

När vi når honom nu på förmiddagen har han precis tagit del av domen.

Läs också Northvolt i rätten – "urusla förhållanden" för byggjobbare

– Domen var ganska väntad eftersom arbetarna inte var anställda av Northvolt. Men sedan är det ju ett misslyckande för ett företag som Northvolt att hamna i domstol där man står åtalad för en sådan här sak. Det visar också på att organisationen som fanns när det här hände var ganska bristfällig. Man hade inte kontroll på vilka företag och arbetare som var på plats där och då. Det var långa entreprenadkedjor och ingen av dessa företag hade kollektivavtal, säger han.

Vad tycker du nu efter domen? 
–  Jag tycker det var otroligt bra att åklagaren provade detta. Ansvarsbiten är viktig. Det går att bevisa att Northvolt inte anställt arbetarna men det var Northvolt som var ansvariga för att de tolv arbetarna var här och jobbade under de här skitförhållandena. För hade Northvolt inte byggt fabriken hade de inte varit här och gjort jobbet.
Då måste man kunna ställa sig frågan, vad har då Northvolt som byggherre för ansvar?, säger han.

 Anders Thor är  kommunikationschef på Northvolt. Han skriver så här i en kommentar efter den friande domen.

Anders Thor, Northvolt.

”Det är positivt att rätten delade vår uppfattning att individerna inte var anställda hos Northvolt och att Northvolt och vår medarbetare därmed friats helt från brottsmisstankar.”

”Northvolt kommer att fortsätta sitt samarbete med expertmyndigheter och fackförbund för att stärka våra kontroller, och kontinuerligt utveckla och genomföra lämpliga åtgärder för att hålla oseriösa företag borta från våra byggarbetsplatser.”

Läs också Efter razzia – Northvolt-ansvarig kan dömas

Byggnadsarbetaren har sökt åklagare Jennifer Piironen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter razzian – Northvolt frias

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig