info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter razzia – Northvolt-ansvarig kan dömas

En Northvoltanställd med personal- och anställningsansvar åtalas för brott mot utlänningslagen. Personen ska enligt åtalet ha ansvarat för att tolv utländska arbetare varit anställda på bygget trots att de saknat arbetstillstånd, rapporterar Folkbladet.

Det var under måndagen som assistentåklagare Jennifer Piironen lämnade in stämningsansökan vid Skellefteå tingsrätt, uppger tidningen Folkbladet.

Stämningen rör enligt tidningen brott mot utlänningslagen. Den riktar sig dels mot en person som haft personal- och anställningsansvar vid bolaget Northvolt Ett AB när tolv utländska arbetare var anställda trots att de saknat arbetstillstånd och rätt att vistas i Sverige.

Arbetarna ska ha varit verksamma på bygget vid Hedensbyn mellan 22 augusti-25 november 2021, uppger Folkbladet. 

I stämningsansökan kräver man även att Northvolt också ska betala en avgift på 618 800 kronor.

Åtalet är en efterdyning av en razzia på Northvolt Ett som gjordes i november 2021.

Northvolt konstaterar att det ska prövas rättsligt om bolaget, som huvudentreprenör, borde haft starkare kontroll över de underleverantörer som arbetare för de upphandlade företagen på bygget.

Byggnadsarbetaren har sökt Northvolts kommunikationschef Anders Thor. Han väljer att kommentera åtalet skriftligen till media.

Northvolt och den åtalade bestrider åtalspunkterna. Bolaget skriver vidare att man kontinuerligt samarbetat med fackförbund och berörda myndigheter för att hålla oseriösa företag borta. Man har även medverkat aktivt i denna utredning ”för att redovisa våra egna granskningar och revidera om det finns förbättringsområden i våra egna kontrollprocesser”, enligt Anders Thor.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter razzia – Northvolt-ansvarig kan dömas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig