info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Northvolt i rätten – "urusla förhållanden" för byggjobbare

12 utländska vvs-montörer och svetsare jobbade utan tillstånd på Northvolt. Under tisdagen inleds rättegången om brott mot utlänningslagen i Skellefteå tingsrätt. Northvolt och en personalansvarig på företaget står åtalade.

Byggnads ombudsman Pierre Pettersson utanför batteribygget. Foto: Margite Fransson

Tolv vvs-montörer och svetsare från Indien och Serbien jobbade på Northvolt 2021 utan att ha rätt att vistas i Sverige och utan arbetstillstånd. Arbetarna var anställda av en underentreprenör men enligt åklagare Jennifer Piironen bär huvudentreprenören Northvolt straffansvaret.

Förutom Northvolt är även en personalansvarig åtalad.

Läs också Efter razzia – Northvolt-ansvarig kan dömas

Vilket straff kommer du att yrka på?

– Jag väntar med att säga det tills jag hört det som sagts under förhandlingen. Det vanligaste vid de här typen av brott är villkorlig dom förenat med dagsböter, säger Jennifer Piironen.

Åklagaren begär också att Northvolt ska betala 618 800 kr i en särskild avgift.

En frustration, både för mig och mina kollegor

Under rättegången kommer två fackliga företrädare att höras, Byggnads ombudsman Pierre Pettersson och Elektrikernas Mathias Hansson. De träffade på de indiska arbetarna ute på bygget och reagerade direkt över deras situation och att det fanns misstänkt illegal arbetskraft på bygget. Men när ombudsmännen upprepade gånger försökte påpeka detta för Northvolt berättar Pierre att de blev de negligerade.

– Det är en frustration, både för mig och mina kollegor. Vi sa flera gånger till Northvolt om våra misstankar om illegal arbetskraft men det togs inte på allvar. Men vi fick ju till slut bekräftat att vi hade rätt, säger Pierre Pettersson.

Han blev chockad när han upptäckte hur de indiska arbetarna hade det.

– Det här var människor som var mer eller mindre livegna. Vissa visste inte ens i vilket land de var i, var de skulle jobba med och hur de skulle bo. Här slussas folk runt som boskap. Var är deras rättigheter? Jag tänkte att kan det ens vara möjligt i Sverige 2021? säger Pierre Pettersson.

”All inclusive” sa dom

Mathias Hansson, Elektrikerna:
– Jag träffade de indiska arbetarna ute på sajten två gånger. Man förstod ganska snabbt att de hade urusla förhållanden. Vi fick veta att de bara tjänade runt tio euro i timman, vilket skulle innefatta allt. ”All inclusive” sa dom. De fick inte någon ersättning för övertid till exempel, säger han.

Efter att de utländska arbetarna senare upptäcktes i en myndighetsgemensam razzia tvingades de lämna landet. Ingen av dem är med på rättegången. I förhör har de indiska arbetarna berättat att de jobbade åt slovakiska Raya Group. De tjänade 8 euro (vvs-montörer) eller 10 euro (svetsare) i timman. De arbetade mellan 7 och 18, enligt flera förhör.

Northvolts chef och bolaget förnekar båda brott. I förhör har man bland annat hänvisat till att arbetarna inte var anställda av Northvolt utan en underentreprenörer. Bolaget hävdar att man idag bedriver ett förbättringsarbete genom att begränsa leden av underentreprenörer och få bort oseriösa aktörer från bygget.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Northvolt i rätten – "urusla förhållanden" för byggjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig