info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter oenighet – paus i avtalsförhandlingarna

Det blir inga förhandlingar på varken vvs- eller byggavtalet i helgen. Detta efter att det börjat gnissla mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier gällande ett nytt byggavtal.

Ända sedan avtalsförhandlingarna inleddes mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads har det kommit signaler från förhandlingscheferna om att stämningen och samtalstonen varit mycket god. Parterna har varit eniga om att de i årets avtalsrörelse med största säkerhet skulle bli klara innan byggavtalet löper ut den sista april. Speciellt då de haft en månad mer på sig att förhandla. Men i sista stund har det uppstått problem. Byggnads skickade sent i eftermiddag ut ett pressmeddelande där de skriver att förhandlingarna har tagit en paus.
– Vi tycker inte lika och det är tuffa förhandlingar där vi måste ge och ta på båda sidor, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Nästan helt överens

Enligt Byggnads är parterna överens om det mesta och facket menar att förhandlingsviljan har varit god hos båda parter. Men trots det kommer förhandlingarna inte bli klara i tid denna avtalsrörelse heller.
– Vi är överens om mycket, med det finns ett par frågor där vi upplever att vår motpart inte vill förhandla med oss utan bara berättar för oss hur det ska vara, säger Torbjörn Hagelin, förhandlingschef på Byggnads.
Byggavtalet löper ut den 30 april – alltså på söndag. Eftersom nya förhandlingar ska hållas först på tisdag kommer det gamla avtalet gälla tills ett nytt är färdigt.
Även förhandlingarna om ett nytt vvs-avtal tar paus över helgen. En ny kontakt ska tas mellan parterna på måndag, men det handlar inte om några regelrätta förhandlingar utan om att lägga upp ett förhandlingsschema för veckan. Mycket talar för att man först vill vänta ut ett nytt byggavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter oenighet – paus i avtalsförhandlingarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig