info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter miljonstöld – vd rasar mot EU: "Grunden till problemen"

Företaget SMC åkte på en hård smäll när hydraulhammare för 1,5 miljoner stals. Företagets ägare Anders Ståhle anser att dåliga gränskontroller och fri rörlighet inom EU ligger bakom de många inbrotten inom bygg.

Anders Ståhles företag SMC fick 27 hydraulhammare stulna. Foto: SMC

Stockholmsbaserade SMC AB säljer specialiserad utrustning och erbjuder kompetens för demolering och återvinning. I somras fick företagets lager i Botkyrka handelsby påhälsning av tjuvar, som fick med sig 27 hydraulhammare för 1,5 miljoner kronor, rivningsgripar och två pallar med mejslar. Spår på platsen visade att inbrottet gjordes med kranbil och bobcat.

– Det här var fruktansvärt professionellt gjort. De bröt sig in helgen 20–21 juli, då de allra flesta är lediga, säger Anders Ståhle, ägare och vd på SMC AB.

Han berättar att företaget nu har satt upp kameror på platsen och att man gått ut med en annons i tidningen Anläggningsvärlden, där man efterlyser hammarna. Anders Ståhle tror att det finns goda möjligheter att spåra tjuvarna genom köp av specialutrusning. Hammarna kräver nämligen speciella slangar och kopplingar för att fungera.

– Förr eller senare så kommer vi att ta tjuvarna, säger han.

Som tabellen här under visar har inbrotten på byggarbetsplatser ökat kraftigt sedan 2013. Polisen gick i början av året ut med information om att de utländska stöldligorna har ökat sin brottslighet i Sverige.

– De gör sin turné och sedan lämnar de landet, sa Ann-Marie Orler, chef för polisens internationella avdelning till SVT.

Under första halvåret 2019 har det efterlysts 35 traktorer och 74 entreprenadmaskiner. Detta är en ökning jämfört med samma period 2018 då det efterlystes 29 traktorer och 66 entreprenadmaskiner. Det visar statistik från Larmtjänst.

Anders Ståhle på SMC jobbar även som oberoende besiktningsman på Sveriges handelskammare och gör värderingar efter inbrott. I sitt arbete tycker han sig se att stulen entreprenadutrustning är på väg att bli ett gigantiskt problem.

– Vi kan inte ha det så här. Det måste bli ett stopp. EU:s fria och öppna gränser för varor och tjänster och avsaknaden av tullkontroller är grunden till alla de här problemen, säger han.

Allt fler bygginbrott
Inbrott på byggen eller i byggbodar de senaste sex åren (svep över staplarna för att se siffran). Källa: Brottsförebyggande rådet
Johan Fyrk
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter miljonstöld – vd rasar mot EU: "Grunden till problemen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig