info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Efter branden i Paris – byggnadsarbetare förhörs

Branden i Notre-Dame har engagerat ett helt folk. Nu vill alla fransmän veta hur kyrkan kunde börja brinna. Byggnadsarbetare har börjat förhöras i en jätteutredning.

Elden slukade snabbt stora delar av trätaket från 1300-talet. Foto: Wikipedia

Det var vid sjutiden på måndagskvällen förra veckan som det började brinna på vinden i en del av katedralen där man genomförde renovering. Att träbjälkar från 1100-talet tidigt tog fyr kan ha lett till det häftiga förloppet. Även byggnadsställningar som täckte katedralen kan ha gjort att spridningen gick snabbare.

Den över 90 meter höga spiran förstördes i lågorna. Även största delen av kyrkans tak gick förlorat.

Läs också Byggnadsarbetarna larmade från taket: ”Det brinner”

Nu utreder polisen vad som kan ha legat bakom branden. Utredarna analyserar de förkolnade resterna som ligger på golvet i kyrkan för att hitta möjliga orsaker till branden.

Polisens hetaste spår för tillfället är ett fel med elnätet. Ställningsföretaget använde hissar för att komma upp på kyrkbygget. Men att en kortslutning i hissarna ska ha orsakat branden är omöjligt, enligt företagets chef.

– Visst finns det en elanslutning. Men hissen som vi har använt är placerad sju, åtta meter från kyrkan. Elförsörjningen har kontrollerats och är helt enligt normerna, säger Julien Le Bra, chef för ställningsföretaget Europe Échafaudage.

Byggnadsarbetarna, bland annat ställningsbyggare, har förhörts och hävdar att de inte har använt någon elektronisk utrustning den aktuella dagen. De säger också att de har följt säkerhetsrutinerna när de lämnat bygget. Rutinerna innebär att man stänger av elen, låser elskåpet och att nyckeln tas om hand av en säkerhetsansvarig.

Någon svets eller blåslampa fanns varken inne i katedralen eller i anslutning till den. Det bekräftar källor inom polisen.

Läs också Svenska byggbränder – och vad som låg bakom

Platsen där branden startade verkar enligt analytiker ha varit en bit från själva tornet.

– Det har varit en total förstörelse, men det har varit en zon som är mycket ljusare och där färre bjälkar har brunnit. Det kan ha varit platsen där elden var som intensivast och alltså den plats där branden startade, säger Thierry Fisson, säkerhetskonsult på organisationen CNPP.

50 poliser jobbar för tillfället med utredningen av branden i Notre-Dame-katedralen.

Källor: France Info, Le Parisien, Reuters

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50