info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dyrare a-kassa

Styrelsen för Byggnads a-kassa har fattat beslut om att höja a-kasseavgiften med tio kronor per månad från nyår. Nu väntar de på ett ja från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Roal Nilssen, kassaförståndare på Byggnads a-kassa, ser med oro fram emot början av nästa år. Enligt de senaste siffrorna kom det enbart i oktober in 1 100 ny varsel om uppsägningar som rör byggnadsarbetare.
– Totalt har vi nu cirka 3 000 som är varslade. Det ser inte bra ut, säger Roal Nilssen.
För att möta den högre arbetslösheten har styrelsen nu fattat beslut om att höja a-kasseavgiften med 10 kronor per månad från den 1 januari till 80 kronor Till det kommer grundavgiften på 125 kronor, vilket innebär att den totala avgiften till kassan blir 205 kronor per månad.

Ska godkännas av IAF

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har fått en ansökan av Byggnads a-kassa om att höja avgiften. Ansökan handläggs just nu hos IAF.
– Vi kommer att fatta ett beslut före årsskiftet. Om vi godkänner ansökan kan jag inte säga nu, utan vi går igenom ärendet och ser om kassan gjord en rimlig bedömning, säger Håkan Nordström, på IAF.

Fler arbetslösa efter nyår

Orsaken till höjningen på 10 kronor är att styrelsen i Byggnads a-kassa väntar sig en kraftig uppgång av arbetslösheten.
– Förutom de 3 000 som är varslade så har vi redan omkring 4 000 som är arbetslösa. De kommer knappast få något jobb och blir sedan varslen verklighet kommer trycket att öka rejält.

Hårt tryck på kassan

Ett problem för a-kassan kan bli att hinna med och administrera den förväntande anstormningen av nya arbetslösa. Tidigare i år lade man ner ett regionkontor i Halmstad, men ny personal har rekryterats sedan dess och antalet anställda som kan hantera ärenden är nu uppe på samma nivå som när kontoret i Halmstad stängde.
– Sedan har vi ett avtal med Sekos a-kassa om att de ska hjälpa Byggnads om de har möjlighet när arbetslösheten stiger bland byggnadsarbetarna, säger Roal Nilssen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dyrare a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig