info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dykare förd till sjukhus

En byggdykare fick fel på dräkten när han skulle stiga upp till ytan efter arbete på 27 meters djup. Mannen fördes med ambulans till sjukhus.

I tisdags förmiddag arbetade en byggdykare med att lägga en biogasledning på 27 meters djup i Lövbergaviken i Nacka. När arbetet var klart påbörjade dykaren uppstigningen till ytan.
Dykaren hade en så kallad tung dräkt med hjälm. För att ta sig till ytan måste en dykare med tung dräkt spruta in luft i dräkten. Men för att uppstigningen inte ska ske för snabbt, vilket kan leda till lungbristning och dykarsjuka, tappar man samtidigt dräkten på luft genom en ventil som styrs inifrån hjälmen.

Problem på 13 meters djup

– När dräkten fylldes på med luft visade den sig vara för stor för dykaren. Han kom därför inte åt ventilen som regleras genom att man trycker till den med huvudet, säger platschef Andreas Hansson.
På 13 meters djup tappade dykaren kontroll över hastigheten och flöt upp till ytan utan att tryckutjämna.

Förd till sjukhus

– När han kom upp till ytan tog vi honom genast till dykenheten där vi gav honom syrgas och ringde efter ambulans, säger Andreas Hansson.
Ambulanspersonalen tog med mannen till Karolinska sjukhuset där han placerades i en tryckkammare och blev kvar på sjukhuset under natten för observation. Enligt Andreas Hansson kunde sjukhuspersonalen inte upptäcka några spår av vare sig dykarsjuka eller lungbristning.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dykare förd till sjukhus

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig