info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Duschväggar som exploderar – därför händer det

Nu har det hänt igen. En duschvägg i glas har gått i tusen bitar utan att någon var i närheten.

Den vanligaste orsaken till att duschväggar exploderar är att det redan finns en skada på glaset. Det säger glasforskaren Christina Stålhandske på RISE. Foto: Jims Glass

Då och då möts vi av nyheten om att glas i duschväggar sprängts i småbitar. Förra veckan hände det igen. Fredrik Lindholm från Karlskrona vaknade av en kraftig smäll från badrummet. Något som Aftonbladet var först med att skriva om. Det som hade hänt var att duschväggen exploderat och fyllt golvet med glassplitter. Trots att ingen var inne i badrummet.

– Jag tycker att det är fruktansvärt skrämmande att ett ”säkerhetsglas” kan explodera utan någon som helst förvarning. Nu efteråt funderar jag mycket på vilka konsekvenser det skulle kunna ha blivit om exempelvis ett barn befann sig i närheten, säger Fredrik Lindblom, till Aftonbladet.

Frågan är varför glaset exploderade? Byggnadsarbetaren ringde upp Christina Stålhandske, glasforskare på RISE.

– Det här är något som kan hända med termiskt härdat glas. Det finns flera olika orsaker till att det inträffar, men oftast handlar det om att det finns en skada någonstans. Duschväggen kan ha fått en stöt och skadan kan vara så liten att den kan vara svår att se. Och sedan går glaset plötsligt i tusen bitar.

Men vad är det som gör att hela duschväggen exploderar?

– Ibland fortsätter skadan att växa. Glas klarar ett väldigt högt tryck, men det är svagare när det gäller dragkrafter. Och om det uppstår ett dragförlopp då spricker glaset upp och går sönder, säger Christina Stålhandske.

Kan det finnas fler orsaker till att glaset flyger i luften utan att någon rör det?

– Ja, en anledning kan vara är att det finns föroreningar i glaset, nickelsulfid, som i sin tur kan skapa spänningar i glaset så att det brister. Men det händer väldigt sällan.

När duschväggen exploderar, flyger det bitar åt alla håll eller faller allt splitter bara rakt ner?

– Glasbitarna ramlar rakt ner, men det kommer ändå över hela golvet då det finns mycket glas i en duschvägg. Det handlar ofta om ganska stora partier, avslutar Christina Stålhandske.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Duschväggar som exploderar – därför händer det

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig