info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×260 v47,48

Dumpade byggavfall i skogen – blev rejäl avhyvling och polisanmälan

En byggnadsarbetare dumpade byggavfall vid en skogsdunge. Mariam Huss såg händelsen och skällde ut mannen efter noter.

Slängde byggavfall i naturen. Foto: Mariam Huss

Det är inte ovanligt att byggskräp och annat bråte från renoveringar helt sonika dumpas i våra skogar runt om i landet. Att hitta syndarna är lättare sagt än gjort.

Huddingebon Mariam Huss var ute och gick i skogen för några veckor sedan när hon på avstånd såg en man slänga ut byggsopor från en lastbil. Platsen var en grusplan vid en skogsdunge nära Huddingevägen i Flemingsberg.

Mariam gick närmare och såg att det handlade om blandat rivningsavfall. Hon tog upp mobilen och började ta bilder.

– Han kastade trottoarpratare, glaskross, byggnadsskräp, krossade skivor, ja blandat avfall i skogsbrynet, berättar Mariam Huss.

Hon konfronterade mannen, som först försökte bortförklara sig.

– Jag gick fram till lastbilsrampen och frågade om det här var en sopstation. Han försökte släta över det och sa att han bara hade kastat två säckar.

Mariam Huss beskriver sig som temperamentsfull. Händelsen provocerade henne.

– Jag sa att vi har sopstationer i kommunen. Då hånlog han och sa: ”Det visste jag inte.” Jag blev så arg, först ljuger han mig rätt upp i ansiktet och sedan börjar han håna mig. Det blev en ganska hätsk diskussion. Samtidigt fortsatte han hela tiden att gå in i och ut ur bilen och kasta skräp.

Mariam Huss tog registreringsnumret och det visade sig gå till en liten byggfirma. Kort efteråt polisanmälde hon och har även kontaktat Huddinge kommun.

– Det är illa. Det är så enkelt att göra rätt, säger hon.

Mariam Huss lade ut händelsen i en lokal Facebook-grupp, utan att hänga ut person eller företag. Efter några dagar tog mannen kontakt via messenger.

– Han bad om ursäkt och skrev att hans chef inte visste om det. Han skickade också bilder på hur han åkt tillbaka och hämtat två soppåsar och hoppades att jag skulle dra tillbaka anmälan. Men det gör jag inte. Det var ju inte bara två påsar, han gjorde det 20-30 gånger.

Ägaren till byggföretaget beklagar det inträffade.

– En anställd hade lånat min bil för att kasta några grejer. Jag förstår inte varför han gjorde så här, och det hände utan att jag visste om det. Han har fått sparken nu, säger mannen till Byggnadsarbetaren.

Företaget lämnar byggavfall en gång i månaden och i vanliga fall till en återvinningscentral, enligt ägaren.

– Det här kommer inte att hända igen, absolut inte. Det känns jättedåligt, säger han.

Annons
Bluebeam 250×600 v46-49

Du läser: Dumpade byggavfall i skogen – blev rejäl avhyvling och polisanmälan