info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Drönare – så tar de plats på bygget

Tekniken tar allt större språng in på bygget. Det senaste är drönare som används för allt från att volymberäkna grushögar till att filma sprängningar.

Det här gör drönaren

1. Visualiserar projekt inför byggstart

Under projekteringstiden används drönare för att ta fram fotografier där de kommande byggnaderna ska ligga. Drönaren skickas upp och sedan fotograferas det över området där det ska byggas. Fotografierna monteras ihop till en större bild över hela det aktuella byggområdet. Efter det läggs det in datoranimerade modeller av den planerade bebyggelsen. Då blir det lättare för beslutsfattande politiker och allmänheten att få en bild av hur hela projektet kommer att se ut när det är färdigt.

2. Beräknar massor

Drönaren är utmärkt att använda när volymen ska beräknas på olika massor. Tänk er en stor hög med grus som behöver volymberäknas. Drönaren flyger över grushögen och tar ut flera mätpunkter. Med hjälp av punkterna går det sedan att räkna ut hur många kubikmeter det handlar om. Skillnaden mot traditionell mätteknik där två personer går omkring och manuellt mäter fram punkter är stor. Drönaren kan även göra det motsatta. Det räcker med några överflygningar för att samla in information, vid exempelvis ett motorvägsbygge, som räcker för att göra beräkningar på hur mycket fyllningsmaterial som kommer att behövas.

 3. Fotar och filmar när bygget är igång

Vid exempelvis anläggningsjobb som är utspritt över en stor yta gör drönaren nytta genom att ta bilder över hela arbetsområdet. Med ett färskt fotografi över hela arbetsplatsen underlättas planeringsmöten då alla som deltar får den senaste informationen. Det är även enklare att förklara för till exempel en maskinförare var hen ska åka och gräva – det är bara att peka på bilden.

 4. Fotar och filmar arbetsmoment

På NCC:s storbygge Norviks hamn i Nynäshamn bygger bolaget förutom en ny godshamn även vägar och järnvägsspår. Mycket berg ska sprängas bort och för att analysera arbetet skickas drönaren upp när det är dags att spränga. Bergsprängarna kan sedan se filmen – i slow motion – och se om sprängningen gick som de tänkt. Bland annat om det finns några platser där tändningen inte fungerat.

 5. Hjälper vid underhåll

Vid vanligt traditionellt underhåll av fastigheter används drönare alltmer för att göra besiktningar och inspektioner genom att fotografera och filma. Det kan handla om att ta bilder på tak, fasader, skorstenar och hängrännor som är svåra att granska från marken. Materialet blir sedan en del av beslutsunderlaget för vad som behöver renoveras.

Med ett färskt fotografi över hela arbetsplatsen underlättas planeringsmöten då alla som deltar får den senaste informationen. Foto: Anders G Warne

Andra sätt att använda drönare – eller kanske inte …
Det finns inga gränser för fantasin när det gäller användningsområden för drönare. Vad säger ni om kemtvätten i Philadelphia som flög ut nytvättade skjortor till kunder över hela stan. Eller om den mexikanska restaurangen som levererade hem burritos med drönare. Och så har vi mannen som friade med hjälp av en drönare genom att låta vigselringen komma luftvägen och till slut – baren i Las Vegas som skickade ut färgglada drinkar till törstiga gäster

Känsliga för dåligt väder
Det finns ett problem med drönare. De påverkas av vädret. Ju hårdare vind desto svårare blir de att manövrera. Och om det regnar kan det tekniska, bland annat kameran påverkas. Men självklart beror det mycket på vilken drönare som används.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Drönare – så tar de plats på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig