info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Domen slår fast entreprenörens ansvar

Domen mot Skanska efter arbetsmiljöskandalen i Hallandsåsen blev hård. Maximal företagsbot och stränga personliga straff mot ansvariga chefer. Tunnelarbetarna välkomnar domen.

Den fällande domen mot Skanska förvånar inte tunnelarbetarna.
Maskinföraren Ossie Åström, som är friskförklarad men har kvarstående symptom, anser att domen är riktig. Skanska borde skaffat sig bättre kunskap innan man körde igång injekteringen av Rhoca Gil, anser han.
Bengt Larsson, som fortfarande har skador av akrylamiden i Rhoca Gil, håller med.
– Jag anser att fransmännen bär det tyngsta ansvaret. Men Skanskacheferna borde kunnat läsa innantill, som någon sa när vi pratade om ansvaret, konstaterar han.

På Skanska är man däremot förvånad.
– Ja, förvånad och framför allt besviken, säger Johan Nilsson, Skanskas företagsjurist.
Under rättegången har Skanska argumenterat för att man inte ska straffas för att man lurats att använda ett medel som man trott var ofarligt. Leverantören hade fått Skanskas ansvariga att tro att det bara var en beståndsdel i Rhoca Gil, solution 1, som var giftig. Utifrån den övertygelsen agerade Skanska i god tro, har man anfört.
Nu slår tingsrätten fast att Skanska har agerat oaktsamt genom att inte göra en fristående utredning om medlets giftighet. Hade man gjort en sådan utredning så hade man kunnat vidta de åtgärder som krävs enligt arbetsmiljölagen, konstaterar domstolen. Och, framför allt, hade Skanska då fått klart för sig att medlet, på grund av sin giftighet, inte alls kunde användas enligt miljölagstiftningen.

Åklagaren, Anders B Svensson, välkomnar domen.
– Den är en väckarklocka för många. Den slår fast att varje företag som hanterar giftiga produkter måste ta ansvar för hanteringen. Det går inte att skylla på leverantören eller beställaren, säger han.
Enligt Johan Nilsson kommer Skanska att ta ställning till eventuellt överklagande av domen när man studerat den närmare. Det kan ta några veckor, säger han.
– Framför allt måste vi ta hänsyn till om våra medarbetare orkar gå igenom det här en gång till.

Flera tunnelarbetare överväger nu att väcka skadeståndstalan mot Skanska. Jac Nepérus, som företrätt tunnelarbetaren Tapani Salmi i rättegången, menar att domen öppnar för den möjligheten.
– Jag anser att de som har eller har haft skador som konstaterats av yrkesmedicinska kliniken i Lund har stora möjligheter att vinna en sådan talan, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Domen slår fast entreprenörens ansvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig