info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dömd för utebliven förhandling

Beskeden om huruvida den enskilde företagaren alls var arbetsgivare har skiftat. Men nu har Arbetsdomstolen slagit fast att han i varje fall var skyldig att förhandla med Byggnads.

Domen gäller att företagaren inte kom då Byggnads i februari 2011 kallade till förhandling. Mannen döms att betala 30 000 kronor i skadestånd för förhandlingsvägran och drygt 80 000 kronor för Byggnads rättegångskostnader.
Facket kallade till förhandling i februari 2011 för att man ville reda ut om företagaren hade haft arbetsgivaransvaret för en grupp polska arbetare på det uppmärksammade bygget av Entré Hotels i Örebro. Mannen var själv anlitad av Entré Hotels men han hade i en förhandling året innan uppgett att han inte var arbetsgivare för de polska arbetarna på bygget. Men nu hade Byggnads, enligt sina uppgifter, fått signaler om att han ändrat sin version. Därför ville man ha en ny förhandling, som företagaren alltså inte kom till.

Ändrade sin berättelse

Däremot dök företagaren senare samma år upp som vittne i Arbetsdomstolen, och nu sa han faktiskt att han hade fungerat som de polska arbetarnas arbetsgivare. Detta bidrog till att Byggnads förlorade målet där de hade krävt Entré Hotels på över 300 000 kronor i uteblivna löner till arbetarna. Domstolen slog fast att det var oklart om Entré Hotels verkligen var den rätte arbetsgivaren.

”Inget formellt ansvar”

Men efter att ha stämts för förhandlingsvägran har företagaren alltså nu hävdat att han trots allt inte hade något formellt arbetsgivaransvar. Han menar att han därmed inte var skyldig att förhandla.
Han har bland annat hänvisat till att det saknas dokumentation och inbetalningar till Skatteverket, men Arbetsdomstolen slår fast att ett anställningsförhållande kan finnas även om dokumentation saknas och lönerna har betalats svart. Dessutom slår man fast att han i vilket fall hade varit skyldig att förhandla för att klargöra situationen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dömd för utebliven förhandling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig