info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dömd för muta till Peabanställd

Böter, villkorlig dom och företagsbot. Det är hovrättens dom mot en företagare som lånat ut pengar till en man som då arbetade på Peabprojektet Mall of Scandinavia.

Den tolfte november invigdes jättegallerian Mall of Scandinavia i Solna, Peabs största projekt någonsin. En knapp vecka senare kom första hovrättsdomen i en muthärva som rullades upp i anknytning till bygget 2013. En man som hade en hög befattning i projektet miste då sin anställning till följd av misstankar om att han tagit emot mutor av underentreprenörer.
Den tidigare Peabanställde mannen och en underentreprenör fälldes i tingsrätten för ett knappt år sedan. Men den företagare som nu fällts i hovrätten friades av tingsrätten.

50 000 i företagsbot

Den del av målet som nu varit uppe i hovrätten gäller att en företagare, som haft upprepade uppdrag för Peab, gett den tidigare Peabanställde mannen ett lån på 125 000 kronor via sitt företag. Tingsrätten friade från mutmisstankar utifrån att lånet getts inom ramarna för en vänskapsrelation mellan männen. Men hovrätten gör alltså en annan bedömning. Rätten konstaterar att männens mellanhavande i allt väsentligt hade sin grund i deras yrkesroller, även om personkemin mellan dem varit god.
Underentreprenören döms till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 14 000 kronor. Dessutom ska hans företag betala en företagsbot på 50 000 kronor.

Dröjde med återbetalning

Hovrätten pekar på att företaget fakturerade Peab på över en miljon under året innan lånet beviljades och att mannen som sedan lånade pengarna var Peabs referens på fakturorna. Det fanns också ett så kallat tjänstesamband i och med pågående uppdrag då lånet beviljades hösten 2012.
Vidare betonas att mannen som lånade pengarna hade en integritetskänslig befattning med avgörande inflytande på ekonomiskt betydelsefulla beslut. Det anses också försvårande att låntagaren hamnat i tacksamhetsskuld då långivaren accepterat att han varit sen med att betala tillbaka.

Fortsatt prövning väntar

Den del av tingsrättsdomen som var fällande gällde samme tidigare Peabanställde mans ekonomiska mellanhavanden med en annan underentreprenör. Denne hade sponsrat ett företag som mannen drev privat. Det ledde till att mannen som arbetat på Peab dömdes till ett och ett halvt års fängelse, medan underentreprenören dömdes till villkorlig dom och böter.
Hovrätten kommer pröva fler delar av tingsrättsdomen under våren.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dömd för muta till Peabanställd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig