info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dömd att betala löneskuld

En företagare i Västsverige ska betala 55 000 kronor till en tidigare anställd och 30 000 till Byggnads. Det är innebörden av en dom från Arbetsdomstolen. Tvisten gäller obetalda löner.

Mannen som har lönekrav mot den enskilde företagaren anställdes av denne förra hösten. Efter att inte ha fått full lön för februari kontaktade han Byggnads. Torsdagen den tredje maj i år skickade Byggnads sitt första lönekrav till företagaren. Dagen efter begärde arbetsgivaren förhandling om kravet. Men han och Byggnads kom inte överens i den lokala förhandlingen. När Byggnads sedan kallade till central förhandling dök han inte upp.

Ingen aprillön

I slutet av maj kom Byggnads dessutom med ytterligare lönekrav, nu hade samma arbetare inte fått någon lön alls för april.
I somras lämnade Byggnads vidare sina krav till Arbetsdomstolen. Till själva lönekraven lades krav på semesterersättning för hela anställningsperioden. Slutsumman landade på 54 838 kronor till den anställde. Dessutom begärde Byggnads 30 000 kronor för egen del, i skadestånd för att företagaren inte kom när facket kallade till central förhandling.

Kan prövas senare

Nu har Arbetsdomstolens klubbat igenom alla Byggnads krav i en så kallad tredskodom.
Det innebär att domstolen dömer enligt Byggnads version eftersom företagaren inte alls svarat rätten. Företagaren kan inom en månad åter väcka liv i målet och begära att domstolen gör en riktig prövning.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dömd att betala löneskuld

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig