info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dog efter fall från 100 meter: "Ombyggnad av ställning"

En man dog efter att ha fallit vid arbeten vid en 127 meter hög mast vid världsarvet Grimeton utanför Varberg. Mannen befann sig i en hisskorg som rasade från hög höjd. Enligt åklagaren fanns fler personer i korgen från början.

Foto: Mostphotos

Olyckan inträffade på lördagen vid den nära 130 meter höga radiomasten vid Grimetons radiostation i Varberg. Enligt uppgiftslämnare till polisen ska det ha rört sig om ett fall på runt 100 meter.

Den omkomne mannen är enligt polisen hemmahörande i ett annat land och anhöriga är underrättade.

– Det var en hissutrustning, en slags hisskorg där mannen stod, som föll ner. Vi vet idag inte orsaken. Det ska göras en ordentlig teknisk undersökningen av utrustningen så snart den har plockats ner, säger åklagaren Roger Olsson till Byggnadsarbetaren.

Enligt åklagaren ska det ha varit tre personer i korgen från början men två kollegor till mannen ska ha räddat sig ut.
– De var tre från början men två tog sig ur korgen innan den rasade ner. Något fick dem att ana oråd men vad det var vet jag inte, säger Roger Olsson.

En utredning pågår om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, vittnesförhör ska hållas.

Enligt Hallands Nyheter är lyftanordningen som använts en rektangulär fönsterputsarhiss som kan användas av flera personer.

Den döde mannen arbetade för en underentreprenör på arbetsplatsen. Vid Grimeton pågår sedan en tid målningsarbeten av ett företag som är specialister på målning och rostskyddsarbeten på hög höjd. Vd för måleriföretaget säger:

Olyckan har skett hos en underentreprenör till oss i samband med ombyggnad av en ställning. Vi var inte på plats själva när det hände, säger han till Byggnadsarbetaren.

Vad var det för ställning han jobbade med och vad gjorde han?

Jag vet inte vad som orsakat olyckan eller exakt hur det gått till. Jag är själv på väg nu för att få information.

– En människa har tragiskt avlidit, det är fruktansvärt, det här ska inte hända”, säger Camilla Lugnet, vd för beställaren stiftelsen världsarvet Grimeton, till Sveriges Radio.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dog efter fall från 100 meter: "Ombyggnad av ställning"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig