info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsolycka när hydraulhammare föll

En anläggningsarbetare, född 1970, omkom vid dödsolyckan i Haparanda under torsdagsförmiddagen. En hydraulhammare föll från en pålkran och träffade mannen i bröstet.

Olyckan hände i samband med markarbeten på området Björka i Haparanda, där ett handelscentrum byggs. Arbetarna höll på med pålningsarbeten på området och anläggningsarbetaren stod vid pålkranen då olyckan inträffade.
Av någon anledning har hydraulhammaren släppt från gejdern, från masten i pålkranen, och träffat markarbetaren i bröstet. Hammaren väger flera ton.

Arbetskamrater chockades svårt av olyckan.
– ­Vi har ännu inte händelseförloppet helt klarlagt. Men olyckan hände i samband med förflyttning, säger Karin Lagerkvist, Arbetsmiljöverkets biträdande tillsynsdirektör i Luleå.
– Det troliga är att stockmattor som fästs vid kranen för att flyttas har slagit till eller påverkat så att hydraulhammaren släppt, säger hon.
Stockmattor är ett hjälpmedel som används vid arbete på underlag som är ojämnt eller blött. De kommer i buntar om tre och varje stockmatta väger cirka 500 kilo. Det var en sådan bunt som fästs på kranen.

Närmast fortsätter såväl Arbetsmiljöverkets som polisens utredning.
– ­Nu är det viktigaste att få fram vad som har hänt och vad som var orsak till olyckan. Arbetsområden framför pålkranar är alltid riskabla, säger Bengt-Erik Rolfs, regionalt skyddsombud på Byggnads. Tillsammans med en kollega besökte han olycksplatsen under torsdagen.

Huvudentreprenör för bygget är SA Englund från Kalix och ansvarig för pålningsarbetena är Hercules Grundläggning. De inblandade företagen har inlett krisbearbetning för personalen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsolycka när hydraulhammare föll

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig