info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det måste bli slut på att utnyttja människor"

I början av veckan avslöjade Byggnadsarbetaren spelet bakom ekobrottshärvan på Nya Karolinska. I kväll tar Uppdrag Granskning upp skattefusket i byggbranschen och arbetare som utnyttjas.

– Det måste bli ett slut på att utnyttja människor, som inte har någonstans att bo och inte får ut sin lön, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
I Uppdrag Granskning, som sänds i SVT ikväll, berättas det om utländska arbetare som får låga löner, och ibland inte lön alls. Det handlar om låglönearbetare som bor i lokaler och övergivna kontor som kan vara olämpliga och brandfarliga. Svartarbetare kostade staten 66 miljarder kronor 2008 och enligt Skatteverket har summan inte minskat. Värst är fusket i byggbranschen.
Byggnadsarbetaren avslöjande tidigare i veckan spelet bakom ekobrottshärvan på Nya Karolinska. Om hur Skanska, som huvudentreprenör, hade tagit in Lindqvist Bygg, som sedan i sin tur anlitat B & D Group, företaget som betalade ut svarta löner i mångmiljonklassen. Byggnadsarbetaren avslöjar också hur 22 utsatta personer från Östeuropa fick sina identiteter stulna.

Läs mer: Svartjobben och spelet bakom Nya Karolinska

”Aldrig ge upp kampen”

– Jag blir upprörd. Vi har drivit de här frågorna i många år. Huvudentreprenören måste ta ett större ansvar, i det här fallet Skanska. Här har man bedyrat att det går rätt till, och så rullas ändå en sådan här historia upp, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
Huvudentreprenörsansvaret, som infördes 1 januari 2015, ska se till att regler och avtal följs på ett bygge. Ändå följs inte reglerna. Varför?
– Det är ett bevis att vi aldrig kan ge upp kampen. Vi måste fortsätta att utveckla huvudentreprenörsansvaret. Men det är många delar som måste bli mycket bättre.

”Ska se över ID 06”

Vad kunde Byggnads som fackförbund ha gjort mer?
– Vi trycker på i förhandlingar och i samtal, att få till en förändring. Vi har pratat om individbaserad skattedeklaration. Vi måste se över det här med ID 06, om det verkligen är ett bra instrument och verktyg. Det är väl ganska uppenbart att man kan önska mer på det området.
Enligt uppgifter ska det ha kommit signaler till Byggnads att allt inte stod rätt på Nya Karolinska.
Varför har inte facket gjort mer?
– Jag får nog hänvisa till Stockholm-Gotland. Jag kan inte gå i alla detaljer. Vi misstänker att det förekommer skumrask på de flesta större arbetsplatser.

”Det finns inga kontrollfunktioner”

I Uppdrag Granskning tar man upp ikväll att omfattningen av svartarbeten inte har minskat sedan 2008. Kommentar?
– Man säljer ut jobben. På en arbetsplats som Karolinska är det många företag och den oordning som blir. Vi har arbetskraftsbrist och i den byggboom som råder just nu bildas det företag till höger och vänster. Det finns inga kontrollfunktioner och uppföljningar. Det är därför det ser ut som det gör på många arbetsplatser.
Vad ska man göra för att bukt med fusket?
– Vi ska ta samtal med Sveriges Byggindustrier och de företag som berörs. Vi ska fortsätta att diskutera och utveckla vårt kollektivavtal. Även om vi har fått till ett huvudentreprenörsansvar, så måste vi fortsätta att utveckla det. Någonstans måste någon bära ett ansvar för det här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det måste bli slut på att utnyttja människor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig