info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Det här är råttmagneten på bygget – "Ge dem inte möjligheten"

Det är vår, varmare i luften och rapporterna om råttor strömmar in. Läs expertens tips för att slippa de ovälkomna gnagarna på bygget.

Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, berättar att det finns knep för att minska råttorna på bygget. OBS! Bilden är ett ett montage. Foto: Mostphotos/Anticimex

Våren är här och privatpersoner och företagare som larmar om råttor till skadedjursföretagen ökar. Men enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, handlar det inte om någon reell ökning av gnagarna, utan om att vi människor rör oss ute mer och därför ser fler råttor – och att picknickrester och annat avfall från oss tvåbenta lockar upp dem ovan jord.

Håkan Kjellberg berättar att man kan se en ökad aktivitet bland råttorna när man gör större ingrepp i en miljö, vilket gör att det ofta finns råttor på och runt byggen.

– När man spränger, borrar eller renoverar börjar de röra på sig och synas. Man skrämmer upp dem och får en ökad aktivitet. Det är inte så att det finns fler råttor där än på andra ställen, men de störs från sin trygga vardag och blir då synliga, säger han.

Förutom att arbetsmiljön inte är trevlig med råttor springande runt fötterna, finns det flera riskfaktorer med att ha djuren på ett bygge.

– De underminerar saker när de gräver, till exempel avloppsnät. Det kan göra att konstruktioner kollapsar, säger Håkan Kjellberg.

Han berättar också att gnagarnas vassa tänder kan ställa till problem.

– Det finns skaderisker i form av att de gnager sönder sladdar. Maskiner kan sluta fungera, det kan bli kortslutningar eller strömavbrott. Råttorna sprider också smitta och kan bära på salmonella, både på och i kroppen.

Så hur får man bort råttorna på bygget? Enligt Håkan Kjellberg finns det automatiska, uppkopplade fällor, som kontinuerligt begränsar antalet råttor som kan röra sig i avloppen.

– När man startar stora byggen, så kan man vara lite före i tanken och sätta ner de här fällorna innan man sätter igång med byggarbetet. Då får man ner antalet råttor till en rimligare nivå, säger han.

Men det här gör inte alla?

– Nej, det är tyvärr många som tycker att det är en onödig kostnad.

Vad ska man tänka på mer för att hålla råttorna borta från bygget?

– Det viktigaste är att minimera alla faktorer som kan gynna råttorna: platser där de kan gömma sig, hitta mat eller få vatten.

Hur gör man det?

– Man ska ha en bra sophantering och ordning och reda, så man inte gör boplatser eller matställen åt dem. Det kan vara plankhögen eller pallen som står där bakom som ingen bryr sig om.

En råttmagnet som Håkan Kjellgren varnar för är skräphögen.

– Under långa byggperioder kan det byggas upp en skräphög där råttorna finner föda och kan gömma sig. Man ska inte ge dem den möjligheten att växa till sig, säger han.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Det här är råttmagneten på bygget – "Ge dem inte möjligheten"