info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Det hände före mordet på byggchefen

Den 57-årige byggchefen blev mördad vid sin bostad på Lidingö i början av juni. En 18-åring med kriminell bakgrund har häktats för mordet, som har föregåtts av en tvist mellan två byggbolag.

Foto: Colourbox

Kvart i fyra den 5 juni sköts den 57-årige vd:n för ett byggföretag till döds i närheten av sin bostad. En 18-åring har häktats, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Den unge mannen har tidigare bland annat dömts för brott mot vapenlagen och narkotikabrott.

Innan den tragiska händelsen ägde rum har 57-åringen varit en av huvudpersonerna i en stor byggtvist. Det var på ett storbygge med ett hundratal arbetare i en förort till Stockholm som konflikten mellan de två bolagen tog sin början. Det ena företaget importerar lägenhetsmoduler från Kina som sedan monteras ihop på plats. I Stockholmsförorten hade modulbolaget anlitat en entreprenör, där 57-årigen var vd, för att tillverka studentbostäder av modulerna.

Styrningen fungerade verkligen inte.

Mattias Hellberg, arbetsmiljöinspektör

Men något gick snett och bygget blev både försenat och farligt. Arbetsmiljöverket vittnar om stora fallrisker och att bygget var dåligt styrt.

– Det fanns folk därinne som ledningen inte ens visste vilket företag de jobbade på. Styrningen fungerade verkligen inte, säger arbetsmiljöinspektör Mattias Hellberg.

Problemen på bygget hade sina orsaker: En växande konflikt mellan modulföretaget och entreprenadbolaget. I april hade det gått så långt att entreprenören stämde modulföretaget på 24 miljoner kronor. Enligt en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt blev leveranserna från Kina försenade, vilket gjorde att man inte kunde hålla tidsplanen. Modulföretaget ska också ha vägrat att betala en faktura på 15 miljoner kronor.

Enligt stämningen blev tonen ansträngd på grund av modulföretagets sena betalningar.

Bygget av studentbostäder drogs med förseningar och problem med arbetsmiljön. Bilden har ingen koppling till bygget. Foto: Colourbox

I en mejlväxling som Byggnadsarbetaren har tagit del av mellan 57-åringen och en företrädare för modulföretaget framgår att man var oense om vem som skulle står för kostnaderna på bygget. Enligt stämningen fick inte entreprenören pengar för att betala de summor som underentreprenörerna krävde.

Den 57-årige vd:n skriver: ”Sänder här en flödesrapport … hoppas det ger en förståelse för varför vissa betalningar inte gjorts som planerat.”

En företrädare för modulföretaget svarar: ”Att ni inte betalar UE med de pengar som ni fått är det grundläggande problemet, det ligger i era händer.”

Ägaren till entreprenadföretaget, som jobbade tätt med den 57-årige byggchefen, har enligt stämningsansökan fått ta emot flera hot i anslutning till konflikten. Bland annat har han berättat att tre kriminella personer en dag kom till hans kontor. Personerna ska ha tvingat honom att skicka ett mejl om att entreprenören inte längre tänker driva några krav mot modulföretaget.

Jag jobbade för honom för några år sedan, då han var arbetsledare. Vårt företag fick inga pengar.

Anonym byggnadsarbetare om den nu mördade 57-åringen.

57-åringen har tidigare haft problem som byggföretagare. Efter att ha gått i personlig konkurs på 90-talet gjorde han ett nytt försök med ett takläggningsföretag i Västsverige för tio år sedan. Men Ekobrottsmyndigheten fattade misstankar om att något inte stod rätt till. Man upptäckte att företaget hade miljonintäkter som inte redovisades. 57-åringen dömdes därför till fängelse i åtta månader och fick näringsförbud.

En byggnadsarbetare som jobbat för 57-åringen är skeptiskt till hans arbetsmetoder.

– Jag jobbade för honom för några år sedan, då han var arbetsledare. Vårt företag fick inga pengar, så vi avslutade samarbetet. Det var också andra företag som inte fick sina pengar, säger han till Byggnadsarbetaren.

Kammarkaråklagare Sara Norling är förundersökningsledare och berättar att utredningen om mordet på byggchefen just nu är i ett inledningsskede.

– För tillfället försöker vi få in så mycket information vi bara kan. Om man har något tips eller kännedom får man mer än gärna kontakta polisen med den informationen, säger hon.

Ser ni några kopplingar till organiserad brottslighet?

– Jag kan inte uttala mig om några sådana kopplingar alls.

Är ni långt ifrån ett åtal?

– Det är en väldigt omfattande utredning, så jag kan inte se att åtal kommer att väckas snart.

Modulföretagets vd förnekar att det förekommit hot i anslutning till tvisten med 57-åringens företag. Så här kommenterar han det som hänt i ett mejl till Byggnadsarbetaren:

”Vi vet att stämningsansökan (från 57-åringens företag) innehåller påstående om hot och urkundsförfalskning, något vi ställer oss totalt frågande till och inte är villiga att kommentera vidare med tanke på den påbörjade rättsprocessen. För vår del så både välkomnar vi, och hoppas på att rättsprocessen påskyndas så att den kan ge en faktisk och rättvisande bild av en kort periods samarbete.”

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Det hände före mordet på byggchefen