info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det går att vinna – Kent och Anders fick rätt i domstol

Det går att få rätt mot Försäkringskassan. Anders och Kent vann i domstol efter att de överklagat myndighetens beslut genom Byggnads.

I 17 av 24 fall som avgjordes under 2016 dömde förvaltningsdomstolarna till Försäkringskassans fördel när Byggnads överklagat ärenden, visar Byggnadsarbetarens granskning.
Siffrorna ser dystra ut ‒ men betyder faktiskt att facket i nästan 30 procent av fallen lyckades hjälpa medlemmarna att få rätt.

LÄS MER: Få segrar när Byggnads möter Försäkringskassan

Anders är i 50-årsåldern och fick hjälp av Byggnads GävleDala när Försäkringskassan hävdade att hans kroniska smärta inte innebar några ”objektivt verifierade aktivitetsbegränsningar”.
‒ Jag tror att jag kanske hade kunnat klara det ändå, men det hade inte funkat lika bra. Jag fick stöd och när jag inte orkade kunde Byggnads få dra lite större del av lasset. Är man ensam blir man ganska liten och de tar inte lika stor notis om en, säger han.

LÄS MER: ”Vi har blivit bättre på att tillämpa lagen”

När Försäkringskassan avslog hans ansökan om sjukersättning på halvtid led maskinföraren Kent Lund, 57 år, av sviterna efter leukemi, diskbråck, diabetes med komplikationer och kronisk trötthet.
‒ Det var min 50-årspresent, nästan på dagen fick jag cancerdiagnosen. Sedan har efteråt diskbråcket och den kroniska tröttheten kommit, säger han.

LÄS MER: Kan inte bära matkassar ‒ nekas full sjukersättning

Kent Lund sålde sitt hus i Kiruna och flyttade till familjens hemman i Parkalombolo för att klara ekonomin. Försäkringskassan ansåg att han skulle genomgå ytterligare rehabiliteringsinsatser, men i december slog förvaltningsdomstolen i Luleå fast att Kent Lund har rätt till sjukersättning på 50 procent. Nu utreds han för sjukersättning på heltid.
‒ Psykiskt är det i alla fall bättre nu, säger han. Det var ju knäckande när man fick brottas hela tiden. Man tänkte ”hur ska det bli i framtiden, ska man svälta ihjäl”? Det var till stor hjälp att jag kopplade in Byggnads, jag hade inte klarat det med egna kraften. Man ger ju upp.
Fotnot: Anders heter egentligen någonting annat.
Vill
du läsa fler liknande artiklar om försäkringar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.Om du blir sjuk
• Anmäl till jobbet redan samma dag. Första dagen är en karensdag. Dag 2‒14 ska arbetsgivaren betala 80 procent av din lön i sjuklön.
• Efter 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan som beslutar om sjukpenning.
• Glöm inte att kontakta din region inom Byggnads. Du kan du ha rätt till reducerad medlemsavgift.
• Om din arbetsgivare inte betalar sjuklön eller om Försäkringskassan nekar dig sjukpenning ska du omedelbart kontakta din region.
Källa: Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Det går att vinna – Kent och Anders fick rätt i domstol

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig