info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det enda jag kunde tänka på var smärtan"

David Schultze, 22, klämdes mellan två liftar på Södra Cell Värö. Första tanken var "det här gick ju bra". Sedan tittade han åt vänster och såg att armen var avsliten från armbågen.

Ett år har gått sedan David Schultze, 22 år, fick armen avsliten när ett transporttåg kolliderade med två liftar på olycksdrabbade Södra Cell Värö. Nu talar han ut i en intervju med Hallands nyheter.
– Jag skulle parkera två skyliftar, sen skulle jag gå in och äta lunch, säger David Schultze.
Parkeringen låg precis vid en tågräls. 60 meter längre bort stod ett transporttåg. David Schultze signalerade till föraren.
– Jag vinkade till föraren, ”jag är här, kör inte på mig”. Han vinkade tillbaka.
Men någonting gick fel. I ögonvrån ser David Schultze hur tåget börjar rulla mot honom. Han vänder sig om och springer men hinner inte undan.

Armen avsliten från armbågen

En kraftig smäll hörs när tåget kolliderar med liftarna. Först tror David Schultze att han klarat sig oskadd.
– Jag stod upp, tittade mig omkring och tänkte ”shit, det här gick ju bra”. Sen tittade jag åt vänster och såg att det inte gått så bra.
Hans ena arm har slitits av från armbågen. Underarmen ligger på marken tio meter bort.
– Det enda jag kunde tänka på var smärtan, säger David Schultze. Den går inte att beskriva. Smärtan var brutal, riktigt hemsk.


LÄS MER: Södra Cell Värö är Årets sämsta bygge

Det tog läkarna på Sahlgrenska i Göteborg 13 timmar att sy fast armen. Men att det alls var möjligt berodde på en snabbtänkt arbetskamrat.
‒ En av mina kollegor sprang ut och hämtade den del av armen som kapats. Den lade han i en påse med fryst hamburgerbröd och korvbröd.

Utsett till Årets sämsta bygge

Utbyggnaden av massafabriken Södra Cell Varö i Varberg har kantats av svåra olyckor och allvarliga tillbud. I maj 2016 föll en järnkrok ned i huvudet på en arbetare. I juni föll en arbetare sex meter vid montering av räcken i ett trapphus. Senare samma månad omkom en 55-årig rörmontör efter att ha klämts mellan ett rör och en balk.
Både facket och Arbetsmiljöverket har slagit larm om allvarliga brister i arbetsmiljön och Byggnadsarbetaren har tidigare utsett arbetsplatsen till Årets sämsta bygge 2016.


LÄS MER: ”Bara tur att inte fler har dött”

David Schultze var bemanningsanställd och inhyrd av maskinföretaget Ramirent som i sin tur placerade honom på Södra Cell Värö. Han är fortfarande kvar på Ramirent och arbetar i dag halvtid med administrativa uppgifter.
Han har opererats totalt 15 gånger under året som gått. Varje dag påminner smärtan honom om olyckan.
– Jag har smärta dygnet runt. Det är som en stickande känsla i armen. Ibland hugger det till i fingrar och handled, som om någon klämmer till med en tång, säger han till Hallands nyheter.
Ändå beskriver han rehabiliteringen som framgångsrik. En ny stödställning hjälper. Och känseln börjar långsamt komma tillbaka.
– Direkt när läkarna sytt på armen så var den rejält svullen, säger David Schultze. Men det har blivit bättre och bättre. Nu kan jag till och med röra tre fingrar lite. Även handleden kan jag röra en aning. Sen har jag känsel i handflatan och det börjar komma i fingertopparna.

Läs också Armen avsliten – företaget dömt: "Tänkte bara på smärtan"


LÄS MER: Ett eller annat dödsfall får man väl räkna med?

Härnäst väntar en armbågsoperation. Och en flytt hemifrån. David Schultze och flickvännen ska köpa lägenhet ihop. Livet går vidare.
– Nu efteråt tänker jag att det här kunde ha gått så mycket värre. Jag kunde ha hamnat i rullstol eller skadat huvudet. Jag försöker ha en positiv syn på livet trots allt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det enda jag kunde tänka på var smärtan"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig