info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Armen avsliten – företaget dömt: "Tänkte bara på smärtan"

David Schultze förlorade sin arm i en arbetsplatsolycka på Södra Cell Värö. Nu har företaget som hyrde in honom dömts att betala en företagsbot på en halv miljon kronor.

Olyckan hände 2016 på industrin Södra Cell Värö. David Schultze som arbetade där fick armen avsliten när ett lok kolliderade med en lift.

David Schultze var bemanningsanställd och inhyrd av maskinföretaget Ramirent för att arbeta med maskinparken på området.

Läs också "Det enda jag kunde tänka på var smärtan"

Han skulle bara parkera två bomliftar på en uppställningsplats som låg precis bredvid rälsen till en industrijärnväg. Olyckan hände när ett lok passerade området med uppställda liftar.

Det hördes en smäll och efteråt upptäckte han hur illa han var skadad.

– Det enda jag kunde tänka på var smärtan” berättade han för Hallands Nyheter, ett år efter olyckan. Hans ena arm hade slitits av från armbågen. Underarmen låg på marken tio meter bort.

Det som hänt var att loket kört på korgen till en av liftarna som han parkerat. Liften vred sig och David Schultze klämdes mellan denna och den lift som stod bredvid.

Nu har Ramirent AB dömts för arbetsmiljöbrott till en företagsbot på en halv miljon kronor. Det har skett genom ett strafföreläggande vilket innebär att företaget erkänt och tar på sig skulden utan att ärendet avgörs i domstol.  Företaget har begått flera allvarliga fel. Man har inte riskbedömt uppställningsplatsens placering nära spåret och riskerna vid hanteringen av de stora maskinerna.

Läs också "Ett under att det inte hänt mer"

I intervjun i februari 2017 berättade David Schultze att han genomgått 15 operation under det år som gått sedan olyckan och att smärtan varje dag påminde honom om det som hände. Det tog läkarna 13 timmar att sy fast hans arm.

Utbyggnaden av Södra Cell Värö kantades av flera svåra olyckor och tillbud. En 55-årig rörmontör omkom efter att ha klämts mellan en rör och en balk. En järnkrok föll samma år i huvudet på en arbetare. En arbetare föll vidare sex meter vid arbete i ett trapphus.

Byggnadsarbetaren utsåg arbetsplatsen till Årets sämsta bygge 2016 på grund av de stora arbetsmiljöproblemen. Både fack och Arbetsmiljöverket har vittnat om allvarliga brister.

Fakta: Strafföreläggande
  • Strafföreläggande har samma värde som en dom.
  • Skillnaden är att det inte blir något åtal och ingen rättegång i domstol.
  • Strafföreläggande utfärdas av åklagare.
    I detta fall en åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Armen avsliten – företaget dömt: "Tänkte bara på smärtan"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig