info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Det är viktigt att vi tar kampen”

På ett bostadsbygge i Björkhagen utanför Stockholm är strejkvakterna på plats. De släpper ingen över bron och de får fika från en förbipasserande bil.

Strejkvakter är nu utplacerade utanför de byggarbetsplatser som är indragna i konflikten mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Totalt har drygt 1 600 byggnadsarbetare lagt ner arbetet sedan klockan 06:00 i morse.
På arbetsplatsen i Björkhagen står två strejkvakter. De har placerat sig strategiskt i solskenet på gatan utanför bygget.
– Det är viktigt att vi tar kampen och visar att vi är starka, säger snickaren Allan Eriksson.
Totalt är 18 byggnadsarbetare på bostadsprojektet uttagna i strejk. I går skrev de vaktklistor för två veckor framåt. Allan Eriksson gick på sitt första pass kvart i sju i morse och han kommer att bli avlöst kvart över elva.
– Det går bra. Jag vet vilka som brukar vara här på bygget så de släpper jag in. Men kommer det några som jag inte känner igen måste jag agera. Måste fråga vilka de är och vad de ska göra inne på arbetsplatsen, säger Allan Eriksson.
Om han misstänker att de kommer utföra någon arbetsuppgift som berörs av strejken blir det ett telefonsamtal in till Byggnads.
– Jag får ringa in då och rapportera.

Vill ha mer än 2,2 procent

Projektet i Björkhagen är ett riktigt ackordsjobb då det handlar om nyproduktion av bostäder. Ackordsfrågan är viktig för de båda strejkvakterna på plats. De vill behålla möjligheten att välja om de vill arbeta på ackord eller inte. De vill även se att nivån på lönehöjningen blir lite högre än industrins så kallade märke på 2,2 procent.
– Vi arbetar utomhus i väder och vind. Det kan vara regn och snö och blåst. Industrin har det mycket bättre på den fronten. Vi har helt enkelt en tuffare arbetsmiljö och det tycker jag vi ska ha betalt för, säger snickaren Per Wobbler.

”Det handlar om helheten”

Kollegan Allan Eriksson tycker även att flera andra frågor är viktiga. Att det handlar om att det måste bli en bra helhet i avtalet.
– Vi har mängder av frågor att lösa. Det handlar om nyanlända, om lärlingar, om att alla ska få rätt till rätt lön. Det kan inte fortsätta som nu när en del utländsk arbetskraft arbetar för väldigt låga löner.
Mitt under samtalet stannar plötslig en bil till. En ruta åker ner och ut langas två muggar kaffe och lite fikabröd. Det var tydligen en leverans från en ombudsman på Byggnads.
– Äntligen fick jag tillbaka något på medlemsavgiften, säger Per Wobbler. Han skrattar och fortsätter:
– Jag tycker att vi på Einar Mattsson ligger långt fram när det gäller kvinnor och nyanlända på bygget. Det är möjligt att andra större bolag inte gör tillräckligt där. För min del är ändå frågan om lönepåslaget viktigast. Förra året fick vi ju i princip ingenting.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Det är viktigt att vi tar kampen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig