info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det är väldigt välkommet"

"Otroligt efterlängtat" säger Byggnads a-kasseföreståndare Alf Mellström om de höjda ersättningsnivåerna. Han tog över jobbet i våras och vill arbeta med att vässa a-kassans kommunikation.

Åttio procent av de medlemmar i Byggnads a-kassa som är arbetslösa nu och har varit det de senaste sex veckorna får en högre ersättning i och med de höjda ersättningsnivåer som infördes i veckan. Det uppger Linda Håkansson, informationsansvarig på a-kassan.
Samtidigt får endast 23 procent av de arbetslösa ut 80 procent av sin tidigare lön. En förklaring till det är rimligtvis att många byggnadsarbetare fortfarande slår i a-kassans ersättningstak, en annan förklaring är att möjligheten att få 80 procent av lönen endast gäller under de första hundra dagarna av arbetslöshet.

”Man hoppas på mer”

Alf Mellström, tidigare ordförande för Seko Posten, tog över jobbet som föreståndare på Byggnads a-kassa innan sommaren.
Vad tycker du om nuläget för arbetslöshetsförsäkringen efter höjningen?
– Det här är väldigt välkommet, otroligt efterlängtat. Men man hoppas på mer, inte minst ändringar som gör att fler kan omfattas, säger han.
Han skulle önska ändrade villkor för deltids- och timanställda, även om den situationen inte är så vanlig inom just byggbranschen. På sikt önskar han också ytterligare höjningar av ersättningsnivåerna.
Behöver a-kassan höja medlemsavgifterna för att finansiera den ändrade ersättningen nu?
– Byggnads a-kassa har en stabil ekonomi så vi räknar inte med att behöva höja avgifterna. Men det blir ökade kostnader för a-kassan.

Vill göra fler nöjda

Alf Mellström vill arbeta med att, tillsammans med a-kassans anställda, vässa informationen och servicen. Byggnads a-kassa har tidigare dragits med ett missnöje från medlemmarna. I årliga mätningar av hur nöjda a-kassornas medlemmar är har resultat för Byggnads kassa hamnat klart under snittet. Men på senare år har kurvan vänt uppåt för att 2014 landa i nivå med övriga kassor.
Alf Mellström säger dock att årets mätning innebar ett litet steg bakåt igen. Målet är förstås att öka nöjdhetsgraden framöver. Han tror inte att det behövs några helt nya idéer, utan att det som krävs är att jobba vidare med kommunikationen.
– Jag tror det viktigaste är tillgänglighet och bemötande, att man får korrekt och lättbegriplig information.

Säsongssvängningar utmanar

Utöver Byggnads medlemmar är Målareförbundets medlemmar med i Byggnads a-kassa. Alf Mellström är även föreståndare för Sekos a-kassa. Han konstaterar att det som märker ut Byggnads är säsongssvängningarna i arbetslösheten, som gör det till en utmaning att bemanna a-kassan på ett bra sätt.
– Nu har vi det ganska lugnt, då utför vi utbildningar, konferenser och sådant. Det hinner man inte sedan när det är högtrafik.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det är väldigt välkommet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig