Dammigt jobb orsakar lungsjukdomen KOL
Sjukdomen KOL är inte särskilt uppmärksammad. Den brukar framförallt kopplas till rökning och länge trodde man att den inte drabbade ickerökare överhuvudtaget. Men nu visar det sig att dammiga arbetsmiljöer också kan orsaka KOL.
Ickerökande byggnadsarbetare som exponerats för damm löper dubbelt så hög risk att dö i sjukdomen, jämfört med personer i samma yrkesgrupp som sluppit andas in damm på jobbet. Det visar en undersökning gjord av Bengt Järvholm, professor vid yrkesmedicin, Umeå Universitet.
Studien baseras på bygghälsans register. Mellan åren 1971 och 1992 hälsoundersöktes 389 000 byggnadsarbetare. Dessa uppgifter har samkörts med dödsorsaksregistret. Studien visar att cirka 500 dött i KOL.
– Långt ifrån alla dör av sjukdomen. De får istället invalidiserande skador som gör att de inte kan leva ett normalt liv. Här finns ett stort mörkertal, säger Bengt Järvholm, professor i yrkesmedicin vid Umeå Universitet.
Dammet orsakar sjukliga förändringar i luftrören som gör att det blir tyngre att andas. Syresättningen till blodet försämras. Symptomen liknar astma, men visar sig inte som attacker, utan känns hela tiden. Den drabbade blir andfådd, trött och hostar mycket. Ofta har sjukdomen gått mycket långt när patienten får diagnosen KOL. De yngsta som söker läkarvård är oftast 40-50 år.
– Läkare bör intressera sig mer för patientens arbetsmiljö i samband med lungfunktionsundersökningar. De ser ofta bara rökningen som en riskfaktor. Om sjukdomen upptäcks i tid går det att bromsa förloppet, genom att förbättra patientens arbetsmiljö, säger Bengt Järvholm.
Stendamm, betongdamm och damm från isoleringsmaterial tycks skada luftvägarna mest. De byggnadsarbetare som utsatts för asfaltsrök, dieselavgaser och svetsrök var inte lika drabbade av KOL.
– Men vi kan inte skilja ut vilken typ av damm, betongdamm eller stendamm, som är farligast, eftersom de flesta av byggnadsarbetarna hade fått i sig lite av varje, säger Bengt Järvholm.