info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

IT-attacken – så når du Byggnads och a-kassan

Byggnads och a-kassans servrar är fortfarande nedstängda på grund en cyberattacken mot IT-leverantören Softronic. Här kommer info hur man kan nå Byggnads och a-kassan.

Det var i torsdags natt som en av Sveriges a-kassor utsattes för en attack och man blev då, av säkerhetsskäl, samt för att kunna utreda det aktuella intrånget, tvungna att stänga ner alla system.

”Vi har kontinuerligt arbetat tillsammans med branschexperter för att hantera situationen kraftfullt och genomfört prioriterade aktiviteter. Arbetet har hittills givit positivt resultat och vi har återstartat en del system samt planerar för en fortsatt successiv återstart av nätverkstrafiken” skriver Softronic på sin webbsida.

Förra veckans utbetalning av a-kasseersättning gick felfritt, men av säkerhetsskäl kommer denna veckas torsdagsutbetalning att skjutas fram och ske snarast möjligt.

– Det är en omfattande utredning som är tillsatt. Den tar tid och det är komplicerade system. Vi vill vara säkra på vad det är som har hänt, varför och hur. Men också att skydda systemen så de ej får skador eller andra negativa konsekvenser. Vi jobbar med att försöka få till en utbetalning som går ut under fredagen. Det har högsta prioritet. Men det är inte säkert att vi lyckas, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sverige A-kassor.

Både A-kassans webb med ”Mina sidor”, Byggnads webbsida och ”Mina sidor”, samt mejlservrar ligger nere. Man kan alltså inte söka efter telefonnummer eller information, logga in, eller mejla till en ombudsmän.

Men det finns andra kontaktvägar:

  • Man kan ta kontakt med Byggnads medlemsservice, genom att skicka ett sms till 0736-699 317 så ringer en handläggare upp.
  • Man kan också besöka Byggnads lokala kontor.
  • Dessutom kan man nå ombudsmännen direkt på deras mobiltelefoner (ej 010-nummer alltså) om man har mobilnummer sedan tidigare.

A-kassans hemsida ligger nere men A-kassans kundtjänst är öppen på telefon. Man kan ringa på kontorstid 08:00 till 16:00 på telefonnummer 010-601 18 00.

Kundtjänsten kan dock bara svara på generella och allmänna frågor, inte frågor som gäller ditt specifika ärende eftersom man inte kommer åt medlemssystemen.

Även Byggnadsarbetaren använder sig av Softronic som leverantör och kan för tillfället varken ta emot eller skicka mail.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: IT-attacken – så når du Byggnads och a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig