info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v32 Blimedlem

Corona skapar avtalsbråk: Hagelin – ”De ska passa sig”

Coronaviruset har nu tagit sig ända in i avtalsförhandlingarna. Arbetsgivarna håller det för sannolikt att lönelyften blir lägre. Nu rasar facket.

Torbjörn Hagelin tycker att det är dålig stil av arbetsgivarna att försöka utnyttja coronautbrottet i avtalsförhandlingarna. Foto: Mostphoto/Byggnads

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen spår att ”det är sannolikt” att lönelyften i år blir lägre på grund av coronaviruset. Han säger att påverkan på det ekonomiska systemet är stor vilket i sin tur kan få följdverkningar för byggbranschen. Läs mer om det här.

Inte helt oväntat har Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin en annan uppfattning. Han blir upprörd när han hör arbetsgivarnas tankegångar.

Läs också Corona kan sänka ditt lönelyft: ”Det är sannolikt”

– Arbetsgivarna ska passa sig noga för att utnyttja den situation som pågår just nu. Det kan få konsekvenser längre fram.

Vad då för konsekvenser?

– Ja, jag skulle vara väldigt försiktig med liknande uttalanden. Det blir ju paybacktime någon gång. Att uttrycka sig som de gör nu är bara dumheter.

Torbjörn Hagelin säger att fackets yrkande på ett lönelyft på 3 procent står kvar och han ser ingen anledning till att ändra på det kravet.

– Det kravet ligger kvar inom hela LO-familjen, det är ingen skillnad. Det här är en kris som är just nu, men den kommer att gå över med tiden, säger Torbjörn Hagelin.

Hittills har man i förhandlingarna mellan Byggnads och Byggföretagen inte pratat något om värdet på kommande avtal.

– Motparten vill inte säga något om det utan de väntar på att industrin ska bli klar.

Torbjörn Hagelin tror inte att epidemin kommer att påverka avtalets längd.

– Det har vi inte diskuterats alls, utan det som avgör hur långt avtalet blir beror på vilka resultat vi kommer fram till. Och jag tror även att vi kommer att kunna förhandla klart i tid. Vi träffas mest i små grupper så det kommer nog gå bra.


Du läser: Corona skapar avtalsbråk: Hagelin – ”De ska passa sig”