info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Cementkrisen: Byggbranschen håller andan i väntan på besked

Några regelrätta förhandlingar om varsel pågår inte, rapporterar fackligt förtroendevalda inom Skanska. Men både byggnadsarbetare och chefer är djupt oroade över vad som kommer att ske.

Bygget av nya Slussen är ett av alla de projekt som direkt påverkas om tillgången på cement stryps. Foto: Mostphotos

– Vem som helst kan ju räkna ut att det här är oerhört allvarligt för hela branschen. Det är ju en katastrof om vi inte får betong till byggena. Det påverkar ju alla våra projekt. Slite står för nästan all anläggningscement, säger Mattias Jansson, förtroendevald byggnadsarbetare i Skanska.

”Det är lite som att dra ur pluggen och stänga ner elektriciteten,” säger Skanskas vd Gunnar Hagman i Svenska Dagbladet idag.

När beskedet kom, om att Cementas tillståndsansökan inte behandlats av Mark- och miljööverdomstolen kallade Skanskas vd Gunnar Hagman till sig representanter från facket för att informera om läget.

– Han berättade bara vad som hänt. Än har inga förhandlingar om varsel dragits igång, säger fackets Mattias Jansson.

Jan Udén är projektchef på Skanskas Slussenprojekt i Stockholm, ett av Skanskas större infrastrukturbyggen.

– Betong är en färskvara och vi är helt beroende av att det finns cement att tillgå hos våra leverantörer. Vi köper betongen från SIS Skanska Betong och företaget Betongindustrin AB.

Han påpekar att det är omöjligt att snabbt byta leverantör och ta in cement från utlandet. Ny cement måste testas och utvärderas hur den funkar i olika betongblandningar. Det är också långa ledtider innan produkterna kan godkännas fullt ut.

– Vi ignorerar inte miljön. Framtidens betong kommer att innehålla mindre cement. Vi håller redan på att jobba med recepten och Sverige är en av de världsledande aktörerna i de frågorna.

Han är förvånad över att frågan inte lyfts till en högre nivå tidigare.

– Det är för kort varsel för att vi ska kunna lösa detta själva i företaget.

I veckan kom uppgifter från från källor nära regeringskansliet, om att regeringskansliets jurister överväger möjligheten till en undantagslag. Syftet skulle då vara att ge Cementa en tillfällig möjlighet att fortsätta att bryta kalksten på Gotland. Det var TT som först rapporterade om detta.


Läs mer:

Var, när, hur – cementkrisen i korthet

Risk för betongbrist – cementfabrik kan stanna i höst

Minskade byggutsläpp? Cementfabrik ska fånga koldioxid

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Cementkrisen: Byggbranschen håller andan i väntan på besked

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig