info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggutbildning gav godkänt i rörläggning – utan att momentet studerats

Vuxenstuderande fick gå sysslolösa på byggutbildning. "Det saknas alltid grejer", säger en av eleverna.

Eleverna har riktat allvarlig kritik mot att de inte fick tillräcklig med praktisk utbildning. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Det är Norrbottens-Kuriren som berättar om missnöjet med Movants vuxenutbildning för VVS och fastighet på Ytterviken i Luleå. Studerande säger till tidningen att skolföretaget fuskar med kursplanen och snålar med inköpen.

– Det enda som hänt här på nio månader är att vi fått bestick så vi kan äta. Det saknas alltid grejer, säger David Sandström, 40, som vill bli fastighetstekniker.

–  Det finns inte ens rör och kopplingar som passar, säger en elev på VVS-utbildningen.

Enligt eleven gav skolan godkänt i kakelsättning och rörläggning utan att de ens studerat momenten. Att klara ventilationen på 100 poäng innebar att läsa tio sidor i en bok. Och när eleverna skulle ha lärt sig svetsning var de istället sysslolösa:

– Vi var hemma för att läraren hade semester och det inte fanns någon vikarie. Nu får vi ta in de veckorna på fyra dagar inför provet. Det känns som ett skämt att kommunen betalar över hundratusen för det här, säger VVS-eleven till Norrbottens-Kuriren.

Luleå kommun bekräftar för tidningen att skolan har ”allvarliga kvalitetsbrister” och har beslutat att sluta köpa in utbildningen tills problemen är åtgärdade.

Patrik Erfält, regionchef på Movant, beklagar de brister som uppkommit. Han håller med om en del av kritiken men säger att man tagit tag i problemen. Bland annat ska skolan anställa fler lärare inom vvs-utbildningen.

Det finns uppgifter om att skolan inte följer kursplanen, bland annat genom att ge godkänt i kakelsättning och rörläggning utan att eleverna studerat dessa moment. Kommentar:
–  I det här fallet har vi brustit. När det kom till vår kännedom påbörjades en utredning och en åtgärdsplan togs fram. Ett omfattande arbete har resulterat i en överenskommelse att gå skilda vägar med den berörda läraren.

Att klara ventilationsstudier för 100 poäng, innebar enligt uppgifterna att läsa tio sidor i en bok. Kommentar: 
–  Det stämmer inte. Förutom att jobba med utbildningsmaterial har eleverna jobbat med praktiska moment. Men då eleverna läser flera kurser parallellt kan det vara svårt för eleverna att se vilken teoretiskt utbildning som hör ihop med vilken praktisk kurs.

Eleverna kritiserar också att de var sysslolösa och hemma då de skulle lärt sig svetsning, eftersom läraren var hemma och det inte fanns någon vikarie.
– En praktisk kurs hade felaktigt förlagts under sommarens självstudieperiod. Det har vi nu åtgärdat med att alla elever fått individuella planer för att ta igen utbildningen.

Det finns också kritik mot att det saknas material.
– Det var ett klagomål som kom förra hösten och självklart ska det finnas material.  Då gjorde vi en ändring i våra rutiner gällande inköp och nu är problemet åtgärdat.
På skolan bedrivs vuxenutbildning inom inom vvs- fastighet och fordon. Ett 50-tal elever är inskrivna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggutbildning gav godkänt i rörläggning – utan att momentet studerats