info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggungdomar skadas för livet

Unga lever farligt på landets byggen. Under åren 2005-2010 förlorade sex ungdomar mellan 20 och 23 år livet efter olyckor på byggen. Drygt 2 800 ungdomar skadades, visar en kartläggning Byggnadsarbetaren gjort.

Linus Pettersson från Valdemarsvik spetsades av ett armeringsjärn när han bara var 16 år. 18-årige Andreas Nilsson från Filipstad föll fem meter och hamnade i rullstol. Lika ung var Jonas Nilsson från Trollhättan när en gaffeltruck bröt hans ben och krossade ett finger. De är tre ungdomar som inte ens avslutat sin skolutbildning när de skadades för livet på byggarbetsplatser.

Dödade och skadade
Och de är inte ensamma om att ha utsatts för risker. Sex ungdomar mellan 20 och 23 år förlorade livet efter olyckor i byggverksamhet under åren 2005-2010. De rycktes bort nästan innan deras vuxenliv hunnit börja. Men vid sidan om dödsfallen skadas också många unga människor. Drygt
2 800 personer i åldrarna 16-24 år skadades i byggolyckor mellan 2005-2010, visar siffror som Arbetsmiljöverket tagit fram för Byggnadsarbetarens räkning. Ett 80-tal av dem var inte ens myndiga. Men det är inte bara på vanliga byggarbetsplatser som ungdomar skadas. På ett elevbygge svävade elever i livsfara vid takarbete utan skydd på hög höjd.

Läs mer i senaste numret av Byggnadsarbetaren nr 9/ 30 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggungdomar skadas för livet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig