info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vill införa pigavdrag

Byggnads förbundsordförande Hans Tilly vill införa skatteavdrag för städtjänster i hemmen. Tillsammans med Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas förbund, kräver han att socialdemokraterna omprövar sitt nej till hushållsnära tjänster.

Fackbasarna för Byggnads, Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas förbund vill införa skatteavdrag för städföretag, vissa reparationsföretag och för reparationer och ombyggnader av bostäder. De fyra ordförandena anser att socialdemokraterna bör ändra sin inställning i frågan, och hänvisar till att andra länder i Europa stimulerar hushållstjänster, samt att detta skapat nya jobb. I en gemensam debattartikel i DN skriver de: ”Vi är allvarligt bekymrade om socialdemokratin inför valet nästa år inte har mer att komma med när det gäller förmågan att generera nya jobb på den ordinarie arbetsmarknaden”.
Ett av argumenten som de lyfter fram är en utvärdering av rotavdragen 2004-2005, som visar att staten fick in drygt två miljarder mer under 2004, i moms och sociala avgifter, än vad skattereduktionen kostade. Undersökningen gjordes av Industrifakta på uppdrag av branschföreträdare inom byggsektorn.
Ett annat skäl som förbundsordförandena framför, är att ställningen på arbetsmarknaden för dem som idag utför svartarbete i hemmen, är svag och kommer att stärkas om tjänsterna blir vita.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vill införa pigavdrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig