info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vill införa föräldralön

Byggnads vill ha in en överenskommelse om föräldralön i kollektivavtalet som slöts med byggarbetsgivarna för två veckor sedan.

I ett brev till Sveriges Byggindustrier skriver Byggnads att de vill komplettera det nya avtalet med regler kring föräldralön. De reglerna skulle då komma att omfatta samtliga byggnadsarbetare som är medlemmar i Byggnads.
– Eftersom deras största medlemsföretag, Skanska, driver den här frågan så frågar vi dem om de är intresserade att föra in den i kollektivavtalet i efterhand, säger Gunnar Ericson.

Skanska ville för en tid sedan teckna ett enskilt avtal med Byggnads om föräldralön. De anställda skulle få mellanskillnaden mellan taket och 80 procent av lönen från företaget. Byggnads sa nej till att teckna ett sådant avtal.
Därför är brevet också adresserat till fackrepresentanterna i de olika byggföretagens styrelser. Byggnads vill göra klart för sina medlemmar att förbundet inte är emot föräldralön.
– Det är olyckligt att det framstått i medierna att vi är emot föräldralön. Det är vi inte. Vi är emot företagsöverenskommelser, säger Gunnar Ericson.

Intresset från byggarbetsgivarna att i efterhand införa regler om pappalön i kollektivavtalet verkar svalt.
– Jag har aldrig varit med om att komplettera avtal i efterhand. Vi ville ha ett ettårigt avtal för att kunna se över förändringar i avtalet. Byggnads tog konflikt bland annat för att få ett treårigt, säger Per Helgesson, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.
Han är däremot positiv till att de enskilda företagen kommer överens med sina anställda i enskilda frågor.
– Vi kommer alltid att ha, och ska ha, medlemsföretag som reglerar olika frågor med sina anställda.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vill införa föräldralön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig