info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vill höja a-kassan med försäkring

När LO:s styrelse möts på måndagen ska man diskutera konkreta förslag på en tilläggsförsäkring vid arbetslöshet. Allt fler fackförbund, däribland Byggnads, tycker nu att det är angeläget att med en försäkring ge fler 80 procent av inkomsten.

– Det är ändrade förutsättningar nu när regeringen sänkt ersättningen från a-kassan så att allt färre når upp till 80 procent av inkomsten. Så motiverar Byggnads ordförande Hans Tilly sin positiva inställning till att LO tecknar en tilläggsförsäkring vid arbetslöshet.
Byggnads har tidigare sagt nej av principiella skäl till en medlemsförsäkring för att kompensera inkomstförluster vid arbetslöshet. Sådana försäkringar finns redan i flera tjänstemannaförbund.
– Vi har velat ha det som ett statligt åtagande, säger Hans Tilly.

Men när den borgerliga alliansen vann valet och försämrade a-kassan fick det Byggnads och flera andra LO-förbund att ändra inställning. Frågan har varit uppe i LO:s styrelse som gav uppdrag åt kansliet att undersöka olika alternativ. Idag, den 29 januari, kommer kansliet tillbaka till styrelsen med en redovisning av olika modeller.
– Jag har sett att det spekuleras i en kostnad på mellan sju och 40 kronor per månad. Men det vet jag inget om, det är för tidigt att gå in så i detalj.
– Men det finns problem, till exempel hur man ska göra  för att undvika att de med lägst inkomster får betala en försäkring för dem som har högre inkomster, säger Hans Tilly.
Han säger också att man måste se till så att man inte låser in sig i en försäkringslösning.

Enligt flera uppgifter är det en försäkring som ska fylla ut a-kasseersättningen upp till 80 procent av inkomsten upp till inkomster på 35 000 kronor som diskuteras. Ersättningen ska utgå mellan 100 och 200 dagar till alla som kvalificerat sig till den ordinarie arbetslöshetsförsäkringen. Månadsavgiften till försäkringen kommer att baseras på medlemmens inkomst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vill höja a-kassan med försäkring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig