info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Byggnads vill ha statligt byggbolag

Marknaden har inte löst Sveriges bostadsproblem. Därför bör samhället ta tillbaka kontrollen. Det tycker Byggnads, som i veckan kom med ett förslag till ny bostadspolitik.

Byggnads vill "inte bara bygga landet för dem med mest pengar och rika föräldrar". Därför kräver de en ny bostadspolitik med mer statligt inflytande. Foto: Mostphotos

”Att bostad är en social rättighet verkar våra folkvalda ha glömt bort. Bristen på nya idéer är nästan lika stor som bristen på faktiska bostäder.” Det skriver Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, i en debattartikel i Aftonbladet.

I onsdags presenterar Byggnads också en ny bostadspolitisk rapport skriven av Markus Kallifatides, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Läs också Bostadsbyggandet tappar tempo – färre lägenheter

Det här är Byggnads fem förslag för en ny bostadspolitik:

  1. Nationell planering och styrning av bostadsförsörjningen. Se till att kommunerna att ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen och upphäv det kommunala planmonopolet. Vi måste bygga den typ av bostäder som marknaden är minst intresserad av men som samhället behöver.

  2. Förändra fastighetsbeskattningen. Vi behöver jämna ut förmögenhetsskillnader, göra Sverige mer rättvist och utnyttja bostadsbeståndet mer effektivt. Dagens skattesystem leder till motsatsen och måste renoveras.

  3. Förmånliga krediter till nybyggnation. Skapa ett statligt kreditinstitut för bostadsfinansiering som en del av en statlig investeringsbank. Det är särskilt viktigt för att upprätthålla byggandet under svagare konjunkturer.

  4. Statligt bygg- och fastighetsbolag. Det är hög tid att utmana privata aktörer genom att bygga, äga och förvalta bostäder statligt. I första hand på mark som staten redan äger.

  5. Utmana EU om det krävs. Det går visst att bedriva bostadspolitik med inslag såsom statligt ägande, subventioner och allmännyttiga bostadsbolag utan avkastning. Om det behövs bör Sverige pröva EU-rätten.

Idén om ett statligt byggbolag har tidigare lyfts av LO, Vänsterpartiet och Socialdemokraternas gren Reformisterna: ”Statligt byggbolag ska slåss med jättarna”

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50