info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads varslar om konflikt mot Polite

Det engelskregistrerade företaget Polite, med litauiska delägare som arbetar på byggen i Skåne, varslades i måndags om konflikt.

Byggnads varslade på måndagen om konfliktåtgärder mot företaget Polite. Byggnads i Lund menar att de litauer som arbetar och bor på en arbetsplats i närheten av Löddeköpinge är anställda i företaget och att de ska ha avtalsenlig lön och andra arbetsvillkor enligt svenskt avtal.
– Jag ska träffa dem på torsdagen och höra mig för om deras arbetsvillkor och informera om avtalet, säger Knut Persson på Byggnads avdelning. Han menar att det handlar om ren lönedumpning och att litauernas arbetsvillkor är att likna vid slaveri.

Om inte varslen leder till att litauerna får anställningsbevis och avtalsenliga villkor kommer Byggnads att överväga att begära att Götene-Hus tas ut i sympatiåtgärd. Götene-Hus är beställare av de 26 bostadsrättslägenheterna i Löddeköpinge.
Polite har svarat på konflikvarslet genom att anmäla Byggnads till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Lars Vikingsson, som tidigare varit aktiv i förmedling av svenska byggjobb till egenföretagare från Polen och de baltiska länderna, är en av två svenska delägare i Polite. Han hävdar att Byggnads varsel är etnisk diskriminering eftersom åtgärden syftar till att tvinga de litauiska delägarna i Polite att anställa sig själva. ”Svenska egenföretagare utsätts inte för denna absurda behandling”, skriver Vikingsson i sin anmälan.
Enligt Lars Vikingsson har de 53 hantverkarna som är delägarna i Polite betalat i genomsnitt 250 engelska pund, drygt 3 000 svenska kronor, för att bli delägare. Han vill inte avslöja hur mycket de får ut i förskott av bolagets resultat.
– Det är en affärshemlighet. Den slutliga fördelningen av resultatet kommer att ske vid bolagets stämma, troligen i London. Men det är inte bestämt när den ska hållas, säger Lars Vikingsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads varslar om konflikt mot Polite

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig