info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vann miljontvisten

Byggföretagaren krävde Byggnads på en miljon kronor efter en blockad. Tingsrätten anser att Byggnads inte kan bli skadeståndsskyldiga.

− Jag tycker det var väntat, säger Mats Borgström från advokatbyrån DLA Nordic KB som företräder Byggnads.

Det handlar om en seglivad tvist som går tillbaka till sommaren 2006. Då inledde Byggnads en blockad mot Linköpingföretaget HGS för att få dem att teckna kollektivavtal. Företaget vägrade, bland annat för de dåvarande granskningsavgifterna Byggnads tog ut.

Efter ett halvår kritiserade Europadomstolen systemet med dessa avgifter. Sex månader senare skrev HGS till slut kollektivavtal, ett år efter att blockaden inletts. Då tecknades ett byggavtal utan granskningsavgifter. Strax därefter gick företaget i konkurs.

Hävdade att blockaden var olaglig

Företagets ägare, Henrik Gustavsson, tog därför hjälp av Centrum för rättvisa, en stiftelse som arbetar för att ”värna enskildas fri- och rättigheter”. De hävdade att Byggnads blockad var olaglig eftersom systemet med granskningsavgifter stred mot Europakonventionen. Skadeståndet på en miljon kronor är främst ersättning för inkomster som Henrik Gustavsson menar att han gått miste om på grund av blockaden.

När tingsrättens dom nu kommit går Byggnads vinnande ur konflikten. Facket slipper betala eftersom tingsrätten anser att privata aktörer på den svenska arbetsmarknaden inte kan bli skadeståndsskyldiga för kränkningar av Europakonventionens rättigheter.
− Jag tycker inte att det är så konstigt eftersom det finns ett rättsfall från Högsta Domstolen som går på samma linje, säger Mats Borgström.

Vill ta det vidare

Centrum för rättvisa kommer att överklaga domen.
”Vi anser fortfarande att övervägande skäl talar för att det är Byggnads som är skyldigt att betala skadestånd till Henrik Gustavsson”, skriver deras chef Clarence Crafoord i ett pressmeddelande.

Mats Borgström tar det med ro.
− Om man ska gå på den linje Högsta Domstolen haft kommer det inte att bli någon ändring. Ska någon ändra på det är det själva Högsta Domstolen, säger han.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vann miljontvisten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig