info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Byggnads trycker på LO"

Byggnads kan komma att driva frågan om utökad tjänstepension i nästa avtalsförhandling. Det säger Lars Hildingsson, andre förbundsordförande i Byggnads.

Målarna och Elektrikerna har redan extra avsättningar till avtalspensionen. Är detta något som Byggnads också vill få in i sina avtal?
– Ja, extra avsättningar var med i förra årets avtalsförhandlingar och vi kommer troligen att fortsätta jobba för detta, eftersom vi har fått en del motioner om det.
Med tanke på att de flesta byggnadsarbetare ligger under brytpunkten, vad anser Byggnads om den här konstruktionen av avtalspensionen i allmänhet?
– Vi vill förändra avtalet, och driver bland annat frågan inom LO att man ska titta på varje enskild månad – om man kommer över brytpunkten för den månaden.
– Om man tittar på varje månad, så kommer fler att få ta del av pengarna till exempel när de får ett ackords-överskott.
Men den stora gruppen medlemmar i Byggnads kommer ju aldrig upp till brytpunkten utan får nöja sig med 4,5 procent av årslönen? Vad gör ni för dem?
– Vi vill vi att LO ökar den lägre delen, 4,5 procent. Gärna gemensamt med de andra LO förbunden så att hela LO–kollektivet får ta del av förbättringarna. Men om det inte lyckas, får vi se om vi kan driva frågan om en högre avsättning till pensionen för medlemmarna i Byggnads. Men det är många olika krav i en avtalsrörelse, och det beror på hur Byggnads avtalsråd resonerar.
– Vi ser helst att LO och Svenskt näringsliv i sina försäkringsförhandlingar kommer överens om en ökning av den lägre procentsatsen för hela LO-kollektivet.
Vill du läsa fler artiklar om pensioner? I Facebook-gruppen Din försäkring på bygget får du nyheter direkt i ditt flöde. Gå med du också.

Vill du hålla koll på dina försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Läs mer
LO: ”Vi fick trots allt ett bättre pensionsavtal än vi hade innan”
Elektrikerna: ”Vi har ett eget tjänstepensionsavtal som tillskott”.
Faktakoll: Så mycket förlorar du i pension på att jobba utan avtal.
Sitter du fast i pensionsfällan?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Byggnads trycker på LO"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig