info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stöttar elektrikerkrav – strid om avtal

Elektrikerförbundet har lagt en blockad mot ett larmföretag i Göteborg. Nu ställer sig Byggnads bakom kampen för ett kollektivavtal.

Elektrikerförbundet har inlett en blockad mot ett larmföretag i Göteborg. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphoto

Enligt Elektrikerförbundet har förbundet sedan april 2020 haft diskussioner och lokal förhandling med företaget Hometec Security Gbg AB (Verisures franchiseföretag). Målet har varit att få till ett hängavtal, men bolaget har sagt nej; Enligt Elektrikerförbundet i strid mot de anställdas vilja.

Företaget har däremot redan kollektivavtal via Unionen som gäller tjänstemännen. Men alltså inget för personalen som sköter installationen och driften av olika larm.

– Våra säkerhetsexperter arbetar väldigt brett. De innehåller montering av larmsystem, men också optimering av kundernas skydd genom konsultationer, handhavande och utbildning, säger Verisures pressansvarige Malin Bäckman till tidningen Elektrikern.

Men elektrikerna har gått vidare för att sätta press på företaget. De har gjord det genom att varsla om blockad och total arbetsnedläggelse för all verksamhet som rör aktuellt avtalsområde på Hometec Security. Stridsåtgärderna trädde i kraft tidigare i veckan.

Och nu går alltså Byggnads ut och ger elektrikerna stöd i konflikten.

– Det är en självklarhet för Byggnads att stå bakom Elektrikerförbundets blockad. Rätten att teckna kollektivavtal är grunden för den svenska modellen. Att företaget dessutom pressat anställda att lämna fackförbundet gör mig rasande. Det beteendet kan aldrig accepteras, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stöttar elektrikerkrav – strid om avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig