info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stäms för lönekrav

Skanska och Sveriges Byggindustrier stämmer Byggnads i en lönetvist. De är oeniga med facket om villkoren för lön under den tid då en lagbas förberett ackordsförhandlingar.

I höstas stämde Sveriges Byggindustrier Byggnads sex gånger i Arbetsdomstolen gällande lönetvister. Det är en ovanligt hög siffra. I alla stämningarna bestred arbetsgivarna Byggnads krav på tillkommande lön på ackordsjobb, i de flesta fall enligt nybyggnadslistan. Alla stämningarna gällde projekt i Helsingborg. I två fall var Skanska det berörda företaget.
Nu har Skanska och Sveriges Byggindustrier lämnat in ännu en stämning av den här karaktären. Återigen gäller det ett Skånebygge med ackord efter nybyggnadslistan; djursjukhuset i Hässleholm.
Byggnads kräver 5 258 kronor i tillkommande lön. Kravet bottnar i att fack och företag har olika syn på tiden som en lagbas lagt på att förbereda ackordsförhandlingar. Byggnads menar att timmarna ska räknas som parallelltid. Då räknas de inte in i den fördelningstid som avgör vad ackordet landar på, i stället ersätts tiden med en lön motsvarande ackordslagets timlön.
Sveriges Byggindustrier och Skanska hävdar däremot att lagbasens arbete inför förhandlingarna ska ingå i fördelningstiden. De menar att rätten till parallelltid grundar sig på skrivningar i förtroendemannalagen som inte gäller för just lagbasar.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stäms för lönekrav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig