info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stäms av arbetsgivarna

I eftermiddag kommer Byggnads att träffa medlarna. Samtidigt stämmer arbetsgivarorganisationerna VVS Företagen och PLR Byggnads för olovliga konfliktåtgärder.

I går stämde arbetsgivarorganisationerna VVS Företagen och PLR Byggnads i Arbetsdomstolen för olovliga konfliktåtgärder. I ett pressmeddelande förklarar man varför:
– Som skäl för strejken har Byggnads offentligt angett att stridsåtgärderna utlösts på grund av att de varslade företagen är medlemmar i VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund samt har deltagit i Svenskt Näringslivs arbetsgivarsamverkan. Vi kan inte acceptera att våra medlemmars föreningsrätt kränks på detta sätt, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef VVS Företagen, i pressmeddelandet.

”Det är snömos”

Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare, säger att Byggnads inte har fått stämningen ännu, men kommenterar pressmeddelandet:
– Det är första gången jag hör arbetsgivarna ta föreningsrätten i försvar, och det gläder mig självklart. Annars är det bara snömos som de har att komma med. De företag vars anställda tagits ut i strejk har valts därför att de är stora arbetsgivare. Vi fokuserar inte på småskuttar.
I onsdags varslade Byggnads om utökade stridsåtgärder. Om facket inte får igenom sina krav kommer ytterligare 800 vvs-arbetare och plåtslagare att gå ut i strejk. Detta sker i två omgångar, den 11:e och 16 maj. Utöver de 14 företag som redan drabbats, riskerar strejken att omfatta ytterligare 27 företag.

Träffar medlarna

I eftermiddag ska Byggnads träffa medlarna från medlingsinstitutet.
– Vi vill höra vad de har att säga. De har ju trappat upp konflikten med ett ganska stort varsel. Sen ska vi självklart höra arbetsgivarsidan också, säger medlaren Göte Larsson.
Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare, tror inte att mötet med medlarna kommer att leda till något konkret.
– Vi har fått påringning från medlarna om att de vill träffas. Känslan är att de mest vill förhöra sig om läget, säger han.

Orsaken till konflikten är framförallt arbetstidsförkortningen, där Byggnads vill ha ytterligare sju timmar, och lärlingslönerna som Byggnads menar är för låga och att företagen konsekvent låter lärlingarna gå på så låg lön som möjligt.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stäms av arbetsgivarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig