info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer Tage & Söner – anser att polska arbetare var anställda

Byggnads anser att de polska enmansföretagarna var anställda i företaget. Nu stämmer Byggnads Tage & Söner på 100 000 kronor för kollektivavtalsbrott.

Byggföretaget Tage & Söner anlitade nio polska egenföretagare för att bygga ett nytt avloppsreningsverk på en miljöstation i Borås under perioden 13 september 2016 till och med 31 augusti 2017. Arbetet omfattade bland annat byggandet av avloppsbassänger i platsgjuten och prefabricerad betong.

Läs mer: Arbetsgivaren hotade med uppsägning

Enligt Byggnads stämningsansökan till Arbetsdomstolen hade de fasta arbetstider och utförde arbetet under bolagets ledning och kontroll. Det fanns en ansvarig arbetsledare som fördelade arbetsuppgifter och företaget tillhandahöll material, arbetskläder, maskiner och arbetsredskap. De polska egenföretagarna fick lön utifrån antalet timmar som de arbetade och var också personligt arbetsskyldiga gentemot bolaget.

Byggnads anser därför att
de polska egenföretagarna i själva verket var anställda på företaget, inte ensamföretagare. I stämningsansökan till Arbetsdomstolen kräver Byggnads att Tage & Söner betalar 100 000 kronor för brott mot kollektivavtalet. Under de centrala förhandlingarna ville Byggnads se kontrakten för de nio egenföretagarna, men BI ville inte visa upp dessa.

Läs mer: ”Det är för mycket oreda”

Enligt Byggnads har BI gjort sig skyldigt till brott mot editionsplikten i medbestämmandelagen och kräver att BI betalar 30 000 kronor till Byggnads. Fackförbundet vill också att Arbetsdomstolen beordrar företaget att komma in med kopior på faktureringsunderlag som avser betalning för utfört arbete under perioden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer Tage & Söner – anser att polska arbetare var anställda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig