info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer NCC för diskriminering

Byggnads stämmer NCC till arbetsdomstolen (AD) för brott mot kollektivavtalet och diskriminering av polsk arbetskraft på ett bygge i Jönköping. De polska gästarbetarna tjänade 109 kronor per timme och de svenska mellan 155 och 159 kronor. Byggnads yrkar att NCC ska betala en miljon kronor i skadestånd.

I Jönköping har NCC uppfört ett värmekraftverk med både svensk och polsk arbetskraft på samma bygge. De polska arbetarna var anställda i NCC:s dotterbolag NCC Polska.
Arbetarna jobbade sida vid sida med likvärdiga arbetsuppgifter, polackerna med armering och gjutning, och de svenska med bland annat träarbeten och armering.
I en av byggetapperna fick de polska arbetstagarna 109 kronor i timmen. I etappen därefter fick de 109 kronor, plus en liten kollektivavtalsenlig löneförhöjning, som tillkom något senare.

De svenska arbetstagarna fick mellan 155 och 159 kronor i timmen. Svenskarna arbetade på ackord. Det gjorde också de polska arbetarna, enligt NCC.
De polska och svenska arbetarna hade lika stor ”inarbetning” (de jobbade lika snabbt) som de svenska, och därför borde de, enligt Byggnads, ha fått lika mycket i lön, eftersom polackerna (enligt NCC) jobbade på ackord.
Kärnfrågan i stämningen till arbetsdomstolen, är om NCC egentligen hade kommit överens med polackerna om ackord eller ej. Enligt kollektivavtalet ska löneformen ackord tillämpas, när det finns förutsättningar för det.
NCC var, enligt Byggnads, överens med facket om att de etapper de handlar om, var typiska ackordsarbetsplatser.

Byggnads menar i stämningen att NCC i praktiken bara betalade grundlön enligt avtalet (grundlönen enligt avtalet var 109 kronor då) och att polackerna inte fick ett riktigt ackord. Överenskommelsen hade bara tillkommit för att försöka dölja, att NCC egentligen bröt mot avtalet, som säger att det ska vara ackord på den här typen av jobb.
– De kallade upp ett antal arbetare som fick skriva på ackordsöverenskommelsen. De skrev på utan att få veta vad det egentligen handlade om. Vi har pratat med polackerna och förstått att det gått till så, säger den ombudsman som handlagt ärendet inom Byggnads, Willy Hulthén.

Det är inte klart ännu, om de polska gästarbetarna är beredda att vittna i AD.
– Vi får se, de kan få skit för det sen. Det kommer också att dröja innan det här kommer upp i AD. Det blir nog tidigast i oktober, säger Willy Hulthén.
Enligt Byggnads var överenskommelsen om lön med de polska arbetarna också konstruerad så, att det inte gick att tjäna mer, än den fasta delen på 109 kronor i timmen.
Därför har NCC brutit mot kollektivavtalet och i praktiken betalat tidlön där det skulle vara ackordslön, menar Byggnads, och yrkar att NCC ska betala en miljon kronor i skadestånd.

Löneskillnaden mellan de polska och svenska arbetarna på antalet arbetade timmar motsvarar 4,5 miljoner kronor, enligt Byggnads beräkningar.
NCC har avböjt att kommentera stämningen tills vidare.
– Jag har inte sett stämningen ännu, så jag får be att återkomma senare, säger Åke Sparringsjö, lönechef inom NCC.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer NCC för diskriminering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig